Da mi je biti članom biračkog odbora: Evo koliko možete zaraditi na izborima

Jasmina Grgurić Zanze
2. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Studenti i umirovljenici često rade na biralištima na dan izbora, a ove godine to im je teoretski prilika za trostruku zaradu. Naime, nakon parlamentarnih, slijede izbori za EU parlament u lipnju, a krajem godine i predsjednički. Državno izborno povjerenstvo donijelo je odluku da će naknada na izborima 17. travnja iznositi 55 eura za članove biračkih odbora, dok će 10 eura više dobiti predsjednik i njegov zamjenik. Dodatnih 15 eura ide svima na ‘dvojnim’ biralištima. Na biralištima u inozemstvu naknada je veća te iznosi od 80 do 120 eura.

U pravom planu su ruke koje potpisuju ugovor

Potpisivanje ugovora | Foto: Pixabay

Na biralištima kao članovi biračkih odbora najčešće rade studenti i umirovljenici, što ne čudi jer je upravo njima dodatna zarada i najpotrebnija. Priliku za zaraditi 55 eura dobit će i na parlamentarnim izborima 17. travnja. Kako se ove godine održavaju i predsjednički izbori te izbori za EU parlament, prilika za zaradu je trostruka. Državno izborno povjerenstvo donijelo je odluku o iznosima naknada za rad biračkih odbora na biračkim mjestima u Hrvatskoj na parlamentarnim izborima.

Članovima 55 eura, predsjedniku i zamjeniku 65 eura

Glasačka kutija pored fotografije predsjednika Milanovića
Predsjednik donio neobičnu odluku: Izbori će biti u srijedu, a to je ujedno i neradni dan

Dok će članovima, koji se očekuje oko 7.000, naknada iznositi 55 eura neto, predsjedniku i zamjeniku predsjednika naknada će iznositi deset eura više, 65 eura neto.

Državno izborno povjerenstvo ovih je dana nadopunilo odluke o naknadama za rad na izborima. Naime, predsjedniku, zamjeniku predsjednika, članovima i zamjenicima članova koji su imenovani u istom sastavu za više od jedne vrste biračkih mjesta, određuje se naknada uvećana za iznos od 15 eura neto. Takva se bračka mjesta spajaju, a birački odbori odrađuju dva posla, za što će biti honorirani nešto većim iznosom prema ovoj dopuni odluke.

Takva su biračka mjesta ona na kojima će, primjerice, glasovati privremeno upisani birači koji će se na dan izbora zateći izvan mjesta svoga prebivališta. Izbori se održavaju u srijedu. Želite li glasati, premda niste u svom gradu ili zemlji, to svejedno možete učiniti prema uputama DIP-a, o čemu više možete pročitati ovdje.

Naknade u inozemstvu od 80 do čak 120 eura

Zanimljivo je da se više isplati biti u biračkom odboru u inozemstvu, gdje naknade nisu svuda jednake. Iznose, naime, od 80 d0 120 eura. Tamo će se parlamentarni izbori provoditi dva dana, 16. i 17. travnja. DIP je vodio računa i da nešto više dobiju birački odbori u državama u kojima glasuje više hrvatskih birača.

Želite glasati, a taj dan niste na adresi prebivališta ili u zemlji: DIP dao savjete kako možete dati svoj glas

Tako će predsjednik i zamjenik predsjednika biračkih odbora na biračkim mjestima u Austriji, BiH, Irskoj, Kanadi, Njemačkoj, Srbiji i Švicarskoj dobiti naknadu od 120 eura neto, a članovi 100 eura neto. U ostalim državama, predsjedniku i zamjeniku predsjednika pripast će naknada od 100 eura neto, a članovima biračkog odbora od 80 eura neto.

Birački odbor čine predsjednik i četiri člana te njihovi zamjenici, dakle ukupno deset osoba. Predsjednik i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, a po mogućnosti trebaju biti pravne struke. Članove biračkih odbora, najkasnije pet dana prije dana izbora, imenuje izborno povjerenstvo izborne jedinice na prijedlog općinskog, odnosno gradskog izbornog povjerenstava.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap