Braniteljske mirovine će nakon usklađivanja biti za 60 eura veće od medijalne plaće

Ana Kanazir
24. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon što je poznata stopa usklađivanja koja iznosi 8,42 posto, izračunali smo i koliko će točno iznositi mirovine. Tako smo otkrili da će se najviše povećati najviše mirovine, dok će Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata dobivati mirovinu od 1.049,5 eura, što je gotovo ekvivalent medijalnoj bruto plaći za lipanj koja je iznosila 991 euro neto, a 1.327 eura bruto.

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog

Branitelji | Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Iako se mirovine usklađuju po istom postotku za sve, iznosi mirovina neće za sve biti isti. Najviše će se povećati najviše mirovine i to za 100 eura, dok će najniže porasti za samo oko 20 eura. Treba spomenuti i braniteljske mirovine koje će biti gotovo istog iznosa kao medijalna plaća za lipanj.

Neki nisu dobili povrat mirovina po posebnim propisima: Iz HZMO-a su nam objasnili o čemu se radi

Prema podacima i postotku usklađivanja ovo je i najveće usklađivanje do sada od 8,42 posto. Upravo nakon što je poznat postotak, poznato je i kolike će mirovine dobiti umirovljenici u rujnu za kolovoz sa zaostacima iz srpnja. Tako će najniže mirovine porasti za oko 20 eura, dok će najviše biti veće za čak 100 eura. Cijeli izračun možete vidjeti ovdje.

Osim što će najviše mirovine biti vrlo visoke i mirovine Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata će poprilično porasti. Točnije, kada se njima doda postotak od 8,42, one će se povećati za 81,5 eura. Ovime će one iznositi 1.049,50 eura. Za usporedbu, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, medijalna neto plaća za lipanj 2023. iznosila je 991 euro, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1.327 eura. Istaknimo i da je prosječna neto plaća u istom mjesecu bila 1.150 eura, odnosno 1.590€ u bruto iznosu.

Uz to, treba uzeti u obzir i da je povrat dijela mirovina po posebnim propisima oduzetog zakonom iz 2010. godine već sjeo braniteljima, kao i drugima iz kategorije po posebnim propisima, kojima su još 2010. godine mirovine iznad 464,53 eura smanjene za 10 posto. Svojih pet posto su tako dobili isplatom mirovina u srpnju ili u kolovozu, dok će idućih pet posto dobiti isplatom mirovina u veljači. Naravno, već od 1.1. sljedeće godine, branitelji u mirovini, kao i svi ostali umirovljenici, mogu očekivati novo redovno polugodišnje usklađivanje mirovina.

Izračun mirovina možete vidjeti i u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap