Bilo bi ih dobro poslušati: Umirovljenici otkrili koji bi od zahtjeva rado vidjeli u stvarnosti

Milan Dalmacija
24. listopada 2023.
Mirovine
A- A+

Umirovljenici su se u proteklom razdoblju naslušali svakakvih obećanja o povećanju mirovina. Stoga smo ih odlučili upitati na koji bi način oni povećali mirovine, odnosno koji prijedlog smatraju najboljim. Gotovo 40 posto ispitanika glasalo je za jedan od ponuđenih šest prijedloga.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura

Promjena iznosa nacionalne naknade | Foto: mirovina.hr

Brojni su akteri, što iz političke, što iz umirovljeničke sfere u proteklom razdoblju iznijeli niz prijedloga kako povećati mirovine. Za to su imali dobre argumente, poput 32,4 posto starijih koji žive u siromaštvu, omjera prosječne mirovine u prosječnoj plaći od 36 posto, pa do inflacije.

No, ono što je svima zajedničko jest uvjerenje da su upravo njihova rješenja najbolja i najsvrsishodnija. Jasno, sljedeće se godine održavaju čak tri ciklusa izbora pa im je bilo važno dobiti malo medijskog prostora i ‘ogrebati se’ za što bolju startnu poziciju u kampanji, računajući na to kako će privući glasove starijih osoba za koje znamo da su prilično vjerni glasači.

Treba promijeniti izračun mirovina

Novčanice eura u rukama
Postoji hrpa prijedloga kako povećati mirovine: Donosimo ih sve na jednom mjestu

Stoga smo odlučili u anketi propitati vas koje od ponuđenih šest prijedloga za povećanje mirovina smatrate najboljim. Odziv je bio i više nego dobar. Svoj glas ostavilo je 2.127 naših čitatelja, od kojih je najviše, njih 843 ili 39,65 posto, kao najbolji odabralo prijedlog platforme Umirovljenici zajedno.

Oni bi povećanjem izdvajanja za mirovine temeljem prikupljenih poreza omogućili promjenu izračuna na način da se umjesto dosadašnjeg modela, uvede izračun na bazi 75 do 80 posto neto plaće pojedinca u posljednjih 10 godina prije umirovljenja. Uz to, povećali bi aktualnu vrijednost mirovine sa sadašnjih 11,77 eura na 17 eura po godini staža, čime bi najniža mirovina za 41 godinu staža iznosila 697 eura. Više detalja o njihovu prijedlogu možete pročitati ovdje.

Da se usklađivanje prema 100-postotnom iznosu umirovljeničke potrošačke košarice uvede u Zakon o mirovinskom osiguranju rado bi htjelo 449 naših ispitanika (21,12 posto). Taj je model rasta mirovina predložio Radimir Čačić u vrijeme kad je inflacija bila najjača, o čemu više možete čitati ovdje. No, ona je u međuvremenu počela usporavati pa tek treba vidjeti kakav bi bio stvarni učinak. Uz to, problematično je što nitko ne vodi statistiku o zajedničkoj inflaciji hrane, režija i lijekova.

Dotjerivanje usklađivanja

Kad smo već kod usklađivanja, promjenu formule na način da se mirovine usklađuju po 100-postotnom iznosu većeg faktora rasta, bilo da je riječ o plaćama ili inflaciji, podržalo bi 377 čitatelja (17,73 posto). Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske, koji ovo već godinama predlažu, odlučili su svoj ‘zahtjev’ pojačati uvođenjem izvanrednih usklađivanja, ali i socijalne dimenzije o kojoj više možete čitati ovdje.

euri u rukama
Evo zašto nam treba jednokratni dodatak: Pogledajte kolike su mirovine za rujan

U predizborni akciju se među prvima uključio SDP. Oni su uz prijedlog usklađivanja po 100-postotnom faktoru rasta plaća ili inflacije predložili i uvođenje dodatka na mirovinu sve dok one u prosjeku ne bi došle na razinu od 750 eura, odnosno postale veće za 50 posto. Takav scenarij bi podržao 301 naš čitatelj, što čini 14,16 posto od ukupnog broja glasača u našoj anketi.

Povećanje mirovina, ali za 10 posto predložilo je i Možemo. Njihov se zahtjev temelji na zakonskim intervencijama mimo uobičajenog procesa usklađivanja. Tako bi oni rado mimo toga povećali i aktualnu vrijednost mirovine, odnosno iznos koji odgovara mirovini za jednu godinu staža. Takvo rješenje smatra kvalitetnim 119 ispitanika (5,6 posto).

Najmanju su podršku, svega 38 glasova (1,79 posto) dobili u HSU-u. Oni su također predložili povećanje od 10 posto, ali u razdoblju od četiri godine. Taj su prijedlog iznijeli u kompletu s još 10 zahtjeva koje možete pročitati ovdje.

Rezultati ankete o zahtjevima za povećanje mirovina | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap