[KOMENTAR] Želi li Hrvatska agresivnog retoričara ili suzdržanu kraljicu?

Jasmina Grgurić
31. prosinca 2019.
Kolumne
A- A+

Sinoćnja debata uoči drugog kruga predsjedničkih izbora biračima koji su pratili sučeljavanje na RTL-u nije otkrila ništa novo. Duel se odvijao između potpuno različitih kandidata, s dva većinska politička spektra oko kojih je Hrvatska, unatoč izabranim trećim opcijama, i dalje većinski podijeljena. Neutralni gledatelji agresivnom retoričaru i suzdržanoj kraljici pripisali su gotovo izjednačen rezultat.

Debata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović (Snimak zaslona/Youtube)

Oni koji navijaju za Zorana Milanovića kao jedinu opciju ili “manje zlo” prednost su dali njegovoj argumentaciji te bržim i jasnijim odgovorima, dok su fanovi Kolinde Grabar Kitarović istaknuli u prvi plan dobro držanje nasuprot pomalo agresivnog protivnika i stabilnost. No, tu letvica i nije bila posebno visoko postavljena nakon eskapada s nedavnih političkih skupova. Pritom, najveći gaf o 8.000 eura plaće koju je dogovorila s “nekim državama” sinoć se u RTL-ovu duelu pokazao u punom sjaju. Predsjednica je pojasnila kako je riječ o Izraelu te informacijskoj tehnologiji i industriji računalih igara pa je zapravo svima jasno o kojem se profilu i broju mogućih hrvatskih “bogataša” potencijalno radi.

Milanoviću prosječna plaća spada u kvizaško pitanje

Milanović joj je spočitnuo i da se naglašavajući svoj “narod” predstavlja kao kraljica, na što mu je odgovorila da ona uopće nema problem s takvom percepcijom. Time je samo dodatno potvrdila da je poprilično odvojena od hrvatske stvarnosti. No, da nije samo Kolinda Grabar Kitarović odvojena od realnosti, pokazao je i bivši premijer. Kako je moguće da jedan demokratski socijalist ne zna kolika je prosječna plaća i njezin medijan?

To su pitanje postavili RTL-ovi voditelji, a Milanović je rekao da ne voli takva kviz pitanja. Ustvrdio je da je prosječna plaća prema 7.000 kuna. Pogriješio je pritom za više od 500 kuna, a nije baš precizno pogodio ni visinu prosječne mirovine, rekavši kako ona iznosi 2.600, 2.700 kuna pa se i tu zeznuo za koju stotinu. Naime, prosječna mirovina iznosi 2.500 kuna, odnosno 2.800 kuna bez međunarodnih ugovora. I onda je skroz pogriješio napominjući da je bitna medijalna plaća koju prima polovina stanovništva, te da je to od četiri do pet tisuća kuna. Opet greška, medijalna plaća je oko 5.500 kuna.

Emocije koje skriva osigurale bi mu možda i pobjedu

Predsjednica je par navrata koristila i kako bi spomenula umirovljenike, govorila o teškom životu, demografiji, pri čemu je Milanoviću “naheftala” iseljavanja i slučajnu Hrvatsku, a on njoj Ivu Sanadera kao “životnog trenera” pri čemu mu HDZ nije silazio s usana. Je li time želio pridobiti dio Škorinih birača? I ako jest, sinoćnjom debatom u tomu sigurno nije uspio. Ako se Škorini birači nekim slučajem i odluče povjerenje sada dati Kolindi Grabar Kitarović, onda za to neće biti zaslužne njezine priče o narodu i domoljublju, već opet neka inercija stvari biranja “manjeg zla”. No, ne treba zaboraviti ni Kolakušićevu “armiju” po čijem bi habitusu mogao biti oštar i emocionalno suzdržan oponent.

Teško se ipak oteti dojmu da kada bi Milanović makar malo išao na osjećaje puka, čiju prosječnu plaću ne zna, a ne se konstantno bavio SDP-HDZ prepucavanjima, da bi doista pobijedio na tom polju sve pogubljeniju predsjednicu. Samim time što nije bio “topliji” održao je autentičnost, no ona djeluje poprilično grubo kada pokraj sebe imaš plahu “ženicu” koja se na polju osobnog identiteta u u zadnje vrijeme traži. Dojam je da se bivši premijer u startu osjeća superiornim, čime je još više nevjerojatno da ga netko od koga se smatra boljim i pametnijim može toliko izbaciti iz takta.

Gaf Kolindine savjetnice kao šlag na torti

Jednostavno, birači se s pravom pitaju, žele li na mjestu države agresivnog retoričara, što je istovremeno i dobro i loše, ili suzdržanu kraljicu, što je na domaćem terenu veliki minus, ali u vanjskoj politici često i poželjna osobina.

Milanoviću u prilog ide što je svjestan svojih karakternih mana, ali kao da od njih ne može ili ne želi odstupiti pa se često amnestira izjavom “takav sam”. Slično čini i predsjednica kada pojašnjava svoje gafove, vadeći se na “Škorin” narod, prikazujući kao jedna od njih. No, da jest, ne bi je nitko nikada usporedio s kraljicom, niti bi joj takva usporedba godila.

Bez gafa nije moglo ni na samom kraju kada je došao na red blok pitanja “kratko i jasno”  jer je jedan od stožera tražio da se taj blok preskoči. Razlog je navodno bilo prekoračeno vrijeme trajanja debate, kao da je nakon dva i pol sata ispario neki magični napitak, vilinska prašina zbog čega u nadolazećih deset minuta više ništa neće biti isto. Milanović je insistirao da se otkrije čiji stožer je tražio tako nešto, a gledatelji kao da su već mogli naslutiti da jedan takav medijski totalno loš potez može stići samo iz HDZ-a. I doista. Prekid je tražila savjetnica predsjednice Renata Margaretić Urlić, koja je na RTL došla s članovima izbornog stožera.

________________________________________________

*Komentar je stav autora

Za koga ćete glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora?

[KOMENTAR] Želi li Hrvatska agresivnog retoričara ili suzdržanu kraljicu?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap