[KOMENTAR] Zašto hrvatski umirovljenici dobiju alergijsku reakciju čim se spomenu njihovi zaposleni vršnjaci?

Josip Mihaljević
1. kolovoza 2018.
Kolumne
A- A+

Na mirovina.hr sam počeo raditi u trećem mjesecu ove godine i mogu se pohvaliti barem jednom stvari. Pročitao sam doslovce svaki komentar koji ste napisali na objave naših članaka. Osim što volim čitati komentare, htio sam malo bolje upoznati populaciju za koju pišem. Vaši komentari i reakcije na naš sadržaj nam uvelike pomažu – govore nam koje teme vas zanimaju, a koje ne. I mi se u pravilu prilagodimo, stvarno se trudimo dati vam što više sadržaja koji bi vas mogao zanimati. Ali jedna stvar mi nije jasna. Svaki put kada smo objavili nešto što je povezano s umirovljenicima i radom, dobili ste nešto nalik alergijskoj reakciji.

rad

Foto: Pixabay

Intenzivno sam razmišljao o tome zašto uvijek izrazito negativno reagirate na bilo koju priču u kojoj umirovljenici i dalje rade. Na posljednjoj takvoj vijesti, u kojoj smo predstavili četiri umirovljenika koji iako imaju uvjete za dobru mirovinu i dalje rade, napisali ste jako puno zločestih komentara. Za neke vjerujem da polaze iz dobrih namjera, primjerice oni koji žele da se radna mjesta oslobode kako bi mladi nezaposleni ljudi mogli uskočiti na njihovo mjesto. Ali čak i takvi komentari ne drže vodu, a reći ću vam i zašto.

Novinari se uobičajeno potrude oko naslova jer želimo da pročitate ono što smo napisali. Ali najveći dio truda odlazi u ono što se nalazi ispod naslova, na sam tekst.

Volio bih da i čitatelji koji vole ostavljati komentare to znaju i da razviju sličnu praksu. Prije komentiranja, bilo bi poželjno da se potrudite pročitati cijeli tekst s razumijevanjem.

Zašto su vam argumenti loši

umirovljenik zaposlen

Radišni umirovljenici imaju uvjete za odličnu mirovinu, ali ne odustaju od posla: Pročitajte što ih motivira

Sažet ću vaše šarene argumente zašto su umirovljenici koji rade loša pojava u društvu u nekoliko točaka:

  • Zauzimaju radna mjesta mladima
  • Ti umirovljenici rade lagane poslove
  • Ne bi oni radili s 80 godina da su se pošteno naradili kroz život

Prvi argument o zauzimanju radnih mjesta mladima naprosto ne drži vodu. Ako ste pročitali konkretan članak, sva tri predstavljena umirovljenika i jedna umirovljenica su zaposleni u svojim tvrtkama koje su sami gradili u proteklih 50-ak godina. U isto vrijeme omalovažavate vašu generaciju, jer sugerirate kako su iskustvo i znanje stečeno kroz cijeli život rada lako zamjenjivi s bilo kakvom mladom osobom. Stariji zaposlenici ne zauzimaju mjesta mladim ljudima na tržištu rada. Poslovi se ne dijele temeljem toga koliko je netko star ili mlad. Uostalom, većina umirovljenika iz teksta na koji se referiram su osnovali vlastite tvrtke i zapošljavaju nove mlade ljude. Dakle oni stvaraju poslove za mlade ljude, a vi tvrdite da im oni te iste poslove oduzimaju.

Drugi i treći argument vjerojatno temeljite na vlastitom iskustvu. “Lako je raditi i do 90. godine dok sjediš u klimatiziranom uredu, voziš se na posao i s posla u klimatiziranom autu i zapovijedaš drugima koji se u znoju kupaju…“, napisala je jedna naša čitateljica. Hajmo malo razmisliti o ovome. Umirovljenik koji ima 80 godina i šef je vlastite poljoprivredne tvrtke nije rođen kao šef vlastite poljoprivredne tvrtke. I on je jednom bio mladić sa snom da osnuje vlastitu tvrtku, jer je vjerovao da on može sam taj posao napraviti bolje od njegovog tadašnjeg šefa. Nije se obogatio preko noći, niti je sjedio u klimatiziranom uredu i vozio se u klimatiziranom autu 1960. godine kada je krenuo s poslom.

S druge strane, zašto bi ultimativni radnički cilj bio ubijati se od fizičkog posla čitav radni vijek? Tržište rada je ogromno i postoji milijun zanimanja. Neki poslovi su možda vrjedniji od drugih, ali nije lijepo na takav način pisati o ljudima koji su uspješni. Iskustvo života u Hrvatskoj vas je možda naučilo da se biti korumpiranim lopovom isplati – ali to ne znači da je svaka uspješna osoba korumpirani lopov.

“Po čijem nalogu to pišete”

Želite raditi dok ste u prijevremenoj mirovini? Može, ali pod ovim uvjetima

Ovo je svakako najzabavniji argument kojeg sam pročitao u komentarima. Vaša teza je da novinari objavljuju takve članke kako bi sadašnje umirovljenike natjerali da se vrate  na posao i da rade dok ne umru.

To je u najmanju ruku blago paranoično razmišljanje. Što vi mislite, kako izgleda početak mog dana? Da dobijem nalog od nekog Plenkijevog potrčka koji će mi reći: “Smjesta nabubaj neki članak koji u pozitivnom svjetlu predstavlja umirovljenike koji rade, fali nam radnika, a mirovine nam sišu sustav!”? I onda po toj vašoj logici, što, novinari jadni uplašeni poslušaju zapovijed i napišu takav članak?

Ne bi li bilo logičnije za mene i moju karijeru da umjesto članka o četiri zaposlena umirovljenika napišem nešto u stilu “Vlada novinarima šalje naloge što da pišu, živimo u diktaturi!”. Vjerujte, da takva praksa postoji – bilo koji novinar bi u istom trenutku o tome obavijestio javnost i preko noći bi postao slavan.

Dakle, ne pišemo to po nikakvom “nalogu”, taj “nalog” postoji samo u vašim glavama.

Zašto smo svejedno to napisali?

Zaposlenih umirovljenika u posljednje dvije godine gotovo dvostruko više!

Na mirovina.hr konstantno pišemo o stvarnim problemima umirovljenika. Svjesni smo da su tvornice uništene, da su mnoge od vas doslovce otjerali u mirovinu. Svjesni smo da su mirovine sramotno niske, da se s njima jedva može preživjeti. Da u Hrvatskoj rijetki uživaju u mirovini i da je stanje hrvatskih umirovljenika nacionalna sramota. Budućnost je još mračnija, budući da će novi umirovljenici (u kojima ću možda jednoga dana biti i ja) imati još niže mirovine.

U Hrvatskoj ima mali milijun svakakvih portala, ali na prste jedne ruke možete nabrojati portale koji se bave umirovljenicima, njihovim problemima i životnim pričama. Mi se trudimo biti najbolji u njima.

Nitko vas ne tjera ni na što, pa tako ni na tobožnji odlazak na radno mjesto. Vodimo se jednostavnom logikom. Mirovine su niske, postoje zakonski okviri u kojima umirovljenici mogu raditi i dodatno zaraditi, a među vama sigurno ima netko kome je takva vijest koristila.

Što se tiče članka o četiri zaposlena umirovljenika, htjeli smo vam jednostavno pokazati njihovu stranu priče. Da čujete što ih motivira. Da vidite da je i to moguće.

I naravno, moram naglasiti jednu stvar. U idealnom svijetu umirovljenici ne bi trebali raditi i tužno je što neki doslovno moraju ako planiraju preživjeti mjesec.

Ali godine iskustva nisu nešto što tržište rada može samo tako odbaciti. Neki umirovljenici bez posla ne mogu. Ako su već stvorili svoja mala poslovna carstva, onda imaju pravo raditi u svojim firmama koliko god to oni žele. Naposljetku, u Hrvatskoj živi više od milijun umirovljenika, a prema podatcima HZZ-a, samo ih je oko četiri tisuće zaposleno. To vam je oko 0,0036%.

___________________________________

*komentar je stav autora