Želite raditi dok ste u prijevremenoj mirovini? Može, ali pod ovim uvjetima

Jasmina Grgurić Zanze
16. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Ako se kao prijevremeni umirovljenik želite vratiti na tržište rada, isplata mirovine bit će vam obustavljena zbog zasnivanja radnog odnosa. No, postoje rokovi u kojima vas poslodavac mora prijaviti kako ne biste imali problema. Radeći u mirovini možete steći i presudne godine staža.

Foto: Pixabay

Prema prvim nacrtima mirovinske reforme koja nas čeka, jedna od promjena bit će i proširenje prava na rad umirovljenika. Posebno se to odnosi na one prijevremeno umirovljene, kojima se trenutno, ukoliko se odluče raditi, isplata mirovine obustavlja. No, kakva je procedura i što morate učiniti ukoliko se kao korisnik prijevremene starosne mirovine želite zaposliti? Takvo pitanje postavila nam je i 59-godišnja Ana Blažević.

“Prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, korisnik prijevremene starosne mirovine može se zaposliti, ali mu se isplata mirovine obustavlja. U tom slučaju poslodavac je obvezan elektroničkim putem uspostaviti prijavu na mirovinsko osiguranje (obrazac e M-1P) osam dana prije početka rada, a najkasnije prije početka rada (čl. 112. st. 1. t. 2. ZOMO-a)” – rekli su nam na naš upit iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Podatak koji je također važan je da ako nakon obustave isplate mirovine zbog rada navršite najmanje jednu godinu staža osiguranja, ponovno će vam se odrediti visina vaše prijevremene starosne mirovine, ili starosna mirovina ako su u međuvremenu za nju ispunjeni uvjeti.

pravu na rad umirovljenika pisali smo već mnogo puta, a to je pitanje iznova aktualizirano ovosezonskim uvozom strane radne snage. S jedne strane, umirovljenici su prisiljeni raditi zbog niskih mirovina, pogotovo onih prijevremenih umirovljenika koji su još u snazi. U mirovinu su često potjerani, a poslodavci im se ionako baš pretjerano ne vesele. Međutim, onaj tko želi i može zaraditi koju kunu kroz rad u mirovini, to mu se treba i omogućiti bez diskriminacije između prijevremenih i starosnih umirovljenika. O izrečenomu su se složile već odavna umirovljeničke organizacije, prije svega Sindikat i Matica umirovljenika za koje se može reći kako su se uspjeli izboriti za rješavanje ovog pitanja.

Podsjetimo, trenutno na četiri sata po ugovoru o radu mogu biti zasposleni samo starosni umirovljenici, dok svi imaju opciju rada po ugovoru o djelu. Nadalje, raditi se u mirovini može kroz kućnu radinost i dopunsko zanimanje, kao i sezonski, ali u poljoprivredi.

Želite raditi dok ste u prijevremenoj mirovini? Može, ali pod ovim uvjetima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap