[KOMENTAR] Umirovljenicima ne paše datum održavanja izbora, i to iz dva razloga

Jasmina Grgurić
21. svibnja 2020.
Kolumne
A- A+

Trebalo je to biti dugo, toplo, novo normalno ljeto, s manje vreve i gužve nego što smo inače navikli. Umirovljenicima je doduše svejedno, jer oni su ionako više solo igrači. Mislili smo da će nam nadolazeći mjeseci poslužiti kao odmor i od virusa i od političara. No, dogodila se čudnovata simbioza između ove dvije “simpatične” pojave, tako da ćemo kroz lipanj ipak morati trpjeti intenzivna politička prepucavanja. Sve do 5. srpnja kada ćemo papke (pr)otegnuti do biračkog mjesta. A taj termin umirovljenicima nikako ne odgovara, i to iz dva razloga.

Ilustracija: Pixabay

Pitali smo umirovljenike na našoj Facebook stranici odgovara li im datum koji je za održavanje parlamentarnih izbora raspisao predsjednik Zoran Milanović. Zapravo, čudimo se da to pitanje nisu postavili i “lijevi i desni” koji na milijunski kontingent birača najviše i računaju. Mladi će se ionako razmiliti po obali i piti pivo od bakina i dedina džeparca, bez držanja fizičke distance, jasno. Oni nešto stariji hvatat će svaku priliku za zaradu na sezonskim poslovima. Nekako teško možemo zamisliti da u subotu navečer sjedaju u autobus kako bi do jutra stigli u Vinkovce, zaokružili Škoru i vratili se nazad spremni i čili za još jedan radni dan…

“Taman putujem na Karibe sa 2.246 kuna mirovine”

Zato su tu bake i djedovi, no ni njima ne paše datum izbora pa neka se ovi gore na vrhu (znamo da čitate) odmah pripreme na posljedice koje je zakuhala ovoga puta neka druga kraljica (da previše ne razmišljate, nije ovo mozgalica; Kolinda i korona, lat. kruna, a krune nose kraljice poput Kolinde… no dobro).

Prijeđimo na stvar. Zašto nam 5. srpanj nije dobar datum za izbore ilustrirat ćemo kroz dva komentara naših čitatelja.

“Taman prije nego otputujem na Karibe sa 2.246 kn mirovine! Koje pitanje…” – napisao je Miroslav i nasmijao apsolutno sve koji su taj komentar pročitali.

Umirovljenici spremni za izbore, znaju i za koga će glasati

E pa, Miroslave, niste vi jedini koji ste prvu polovinu srpnja rezervirali za posjet “all inclusive” hotelu na nekom od egzotičnih otoka (mi ćemo na Maldive, znamo, klišej). Ne, ne… Ovi sa 1.500 kuna mirovine su izabrali nešto bliže destinacije na karti, poput Azurne obale, a ovi sa 2.500 već imaju problema odlučiti se hoće li skoknuti do Balija ili Tahitija. Ili oboje.

Dakle, naši političari nisu to dobro isplanirali, jer će im na dan izbora najvjernija skupina piti koktel na pješčanoj plaži s vjenčićem oko vrata. Nadamo se da će to ujedno biti i jedini cvjetni vijenac u igri, jer vidite i sami kakvo je vrijeme. Ali možda su oni to i dobro posložili, jer su znali da su krstarenja za starije od 70 zabranjena pa glasovi toga vikenda neće plutati oceanom.

Na birališta ćemo prazna želuca, par dana prije mirovine

Razlog broj dva još je bolji, a ilustrira ga slijedeći komentar:

“Hm, nije baš neki datum. Zamislite kako ćemo svi biti dobre volje par dana prije mirovine kad primiš frižider i treseš ga da nešto ispade iz njega?” – kaže čitateljica Jasna.

Sve nam se nekako čini da je Jasna pogodila “u sridu”. Mrzovoljni umirovljenici na izbore će izaći bez kune u džepu svega par dana prije isplate mirovine. Teorija nam je malo nategnuta, ali želimo vjerovati da je to u svoju računicu uvrstio i predsjednik Zoran Milanović. Iduća, ujedno i posljednja opcija, bila mu je vikend nakon isplate mirovine, 12. srpanj. A tko isplaćuje male mirovine između ta dva datuma? Oponent njegove političke opcije, jasno. Zna bivši premijer da su građani kratkog pamćenja pa bi s u banci friško podignutih 1.700 kuna hrlili zaokružiti svoje mecene.

Da, dragi naši, na birališta ćete praznih džepova pa dobro razmislite kome ćete dati glas te hoće li to i kako utjecati na vašu situaciju u budućnost, jer ona ne pripada samo mladima koji odlaze, nego nama koji ostajemo.

_____________________________________________

*Komentar je stav autora

[KOMENTAR] Umirovljenicima ne paše datum održavanja izbora, i to iz dva razloga
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap