[KOMENTAR] Tko će umirovljenicima plaćati antigenske testove?

Josip Mihaljević
17. studenoga 2021.
Kolumne
A- A+

Dobar broj umirovljenika ima račun u državnoj Hrvatskoj poštanskoj banci, ali od jučer tamo mogu samo s potvrdama. Cijene brzih testova su donekle i prihvatljive, ali ne i za umirovljenički novčanik. Sto kuna za test je sto kuna manje hrane na stolu.

test korona

Foto: Unsplash

Većina umirovljenika u Hrvatskoj je cijepljena protiv koronavirusa. U Hrvatskoj su stariji od 60 godina daleko najprocjepljenija skupina (70,2 posto prema podacima Europske centra za kontrolu i prevenciju bolesti). Unatoč tomu, dnevno nam umire pedesetak, u pravilu starijih i u pravilu necijepljenih građana.

Neke druge države u ovom trenutku nemaju takvih problema. Radi se o onim državama gdje su se stariji cijepili u daleko većoj mjeri (iznad 90 posto) i one sada imaju i deset puta manju smrtnost od covida-19 nego što ju ima Hrvatska.

Imat ćemo problem dokle god stariji odbijaju cijepljenje

starije
Procijepljenost starijih: Što je veća, to je ukupna smrtnost u državama manja. Pogledajte sami!

Podaci o smrtnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su poprilično jasni. U Hrvatskoj je od korone preminulo više od 10 tisuća ljudi, ali idemo vidjeti službeno izvješće s podacima do 7. studenog ove godine. Na taj smo dan imali 9497 zabilježenih smrtnih slučajeva. Daleko najviše u populaciji 60+, čak 91,7 posto. 

smrtnost

Foto: HZJZ

HZJZ posljednjih nekoliko mjeseci objavljuje i smrtnost po cijepnom statusu. Iz njih se jasno vidi da preminuli dominatno nisu cijepljeni pa je za pretpostaviti da bi s većom procijepljenošću starijih ljudi mogli drastično smanjiti smrtnost od korone u Hrvatskoj. Više o tomu možete pogledati OVDJE.

A što je s necijepljenima?

pučka pravobraniteljica tena
Pravobraniteljica: "Testiranje mora biti besplatno za siromašne građane"

Sada kada smo ovu, vjerujemo, sumornu temu cijepljenja maknuli s puta, moramo se kao društvo zapitati kako osigurati “fer” pravila za necijepljene umirovljenike. Cjepivo je još uvijek dobrovoljno pa je i odluka da se ne cijepite i dalje legitimna. O starijima se u pandemiji računa vodi samo deklarativno i umirovljenici to osjećaju. S pravom se mogu zapitati od kuda političarima odjednom silna briga za starije kada na svojoj koži osjećaju da su zadnja rupa na svirali, barem po materijalnom statusu.

Prema pravilima koje važe danas, umirovljenik koji treba neku uslugu od tijela javne vlasti ili od državne službe, za dolazak u njihove prostore mora, ako nema covid potvrdu, o svom trošku napraviti test na koronavirus. Ti testovi koštaju stotinjak kuna što na prvu i nije tako strašna cijena. Međutim, stotinjak kuna na umirovljenički novčanik puno znači. Mnogi od njih ne koriste usluge mobilnog bankarstva niti se ne snalaze u sustavu e-Građani pa svoje obveze nerijetko ispunjavaju fizičkim odlaskom na lokaciju. Recimo, u poštu platiti račune, u HZMO riješiti neki problem s mirovinom i slično.

Sada bi oni trebali iz svojih malih mirovina jednom ili nekoliko puta mjesečno izdvojiti po stotinu kuna za test. Sto kuna za test je sto kuna manje hrane na stolu.

Država im poručila “pa neka se cijepe, to je besplatno”

Što s testiranjem najsiromašnijih? Capakova zamjenica: "Cjepivo je besplatno"

Ako nemaju covid potvrdu, to znači dvije stvari. Da se nisu cijepili i da do sada, dakle u dvije godine pandemije, nisu bili zaraženi. Dakle, mahom se radi o odgovornim građanima koji već dvije godine uspješno izbjegavaju zarazu što znači da su se i sami znali dobro zaštititi.

U Hrvatskoj se preporuke Pučke pravobraniteljice uglavnom ignoriraju, a ona je prije nekoliko dana apelirala da testovi za siromašne trebaju biti besplatni. Poručuje kako najranjiviji građani zbog nedostatka sredstava za testiranje neće moći ostvariti nužne usluge što vodi do diskriminacije i povrede njihovih prava.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, s čuđenjem je prokomentirala to i kazala kako je cjepivo besplatno. Dakle, ljudima koji se ne žele cijepiti, a nemaju novca za česta testiranja je poručila da se cijepe. Poprilično cinična poruka puna nerazumijevanja situacije, zar ne?

Na pitanje iz naslova i dalje nema odgovora. Stariji i siromašni su po tko zna koji put prepušteni sebi samima, a bizarnost cijele situacije je poruka države kako ih ovim potezima zapravo štiti.

__________________________________

Komentar je stav autora

[KOMENTAR] Tko će umirovljenicima plaćati antigenske testove?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap