Znanstvenici otkrili zašto proces starenja ubrzava kada napunimo 70 godina

Alberta Požgaj
12. lipnja 2022.
Istaknuto
A- A+

Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge otkrili su značajne promjene u krvi osobe koje se pojavljuju kako osoba stari te s tim povezan funkcionalni pad nakon određenih godina. Isto tako, utvrdili su kako su zbog tih promjena osobe od 70 godina i više krhke te podložnije bolestima.

Znanstveno otkriće | Pexels

Znanstveno otkriće | Pexels

Najnovije istraživanje znanstvenika s Cambridgea bilo je provedeno na 10 osoba od 0 do 81 godine života čiji su uzorci nezrelih krvnih stanica i krvnih stanica u razvoju bile dio istraživanja. Utvrđeno je kako se nakon 70-te godine života u krvi događaju promjene koje su povezane s padom funkcionalnosti u starijoj životnoj dobi te većim rizikom za razvoj određenih bolesti poput bolesti imunološkog sustava.

Sekvenciranjem genoma kod starijih otkriven pad od čak 99,5%

starija žena na prozoru
Harvard, MIT, Cambridge: Grupa znanstvenika želi starost uvrstiti u popis bolesti

Znanstvenici su bili usmjereni na proces hematopoeze, odnosno, proces formiranja i stvaranja krvnih stanica i pločica. Zaključili su kako su matične stanice kod osobe u prosjeku mutirale 17 puta godišnje. Promjene su se događale i na razini telomera, odnosno, dijelova DNK kod kojih se događalo skraćivanje, što je povezano sa staničnim starenjem organizma.

“Sekvenciranjem genoma otkriveno je da se kod osoba mlađih od 65 godina krv sastoji od raznolike zajednice matičnih stanica, između 20.000 i 200.000, dok je kod ljudi u dobi od 65 godina i više utvrđeno manje od 100 vrsti stanica koje su radile isti posao”, navodi se u istraživanju.

Podaci o broju stanica i promjenama u krvi osobe, otvaraju vrata otkrivanju zašto osobe ubrzano stare nakon 70-te godine života.

Otkriće koje bi moglo doprinijeti razvoju liječenja niza bolesti

Znanstvenici su ovim otkrićem otvorili put za daljnja istraživanja i stvaranje spoznaja o procesu starenja. Isto tako, omogućili su razvoj novih metoda liječenja bolesti koje su povezane s procesom starenja. Znanstvenici su zaključili kako su ova otkrića značajna i za uspostavu bolje podrške osobama koje prolaze kroz invazivne procese liječenja poput kemoterapije.

Znanstveno otkriće | Pexels
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap