Postoji li burek sa sirom? Evo odgovora

Matej Markovinović
10. srpnja 2022.
Istaknuto
A- A+

Mnogi kažu da je burek samo od mesa, a sve ostale su pite, no je li to istina? U hrvatskim pekarama se uvijek može kupiti burek sa sirom, špinatom i s mesom, a nekad se mogu vidjeti i neobične prerađevine poput – burek s čokoladom. Bilo kako bilo, burek nije samo s mesom, a evo i zašto.

Screenshot: YouTube/Kuhajmo Zajedno

Politika, novac i ljubav. To su teme koje najčešće pokrenu raspravu među ljudima. Međutim, stanovnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, nerijetko se znaju porječkati i oko još jedne stvarni – postoji li burek sa sirom.

“Burek je samo s mesom, a sve ostalo su pite”, kaže se u narodu. U Bosni i Hercegovini to uistinu i je tako, no u pekarama u Hrvatskoj bez problema se može kupiti burek sa sirom, burek sa špinatom, burek s jabukom, a negdje čak i burek s čokoladom, koliko god to zvučalo neobično.

Nema gdje ga nema

Burek, inače, potječe iz Turske, a pojedini povijesni izvori tvrde da su ga Turci spremali u svojoj pradomovini u srednjoj Aziji. S etimološke strane, riječ burek dolazi od turske riječi bur, što znači savijati, dok sama riječ burek označava vrstu tijesta koje  je kod nas poznato kao vučeno tijesto ili takozvane “kore”. Dakle, već sam naziv burek ne označava apsolutno nikakvu povezanost s mesom.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Turci su svojim silnim osvajanjima proširili burek diljem Bliskog Istoka i Balkana, a nedugo nakon toga je dospio i u zapadne zemlje zahvaljujući židovskoj podgrupi koja je naseljavala Osmansko Carstvo, Sefardima. U zemlje bivšeg SSSR-a došao je zahvaljujući Tatarima, tako da gotovo nema mjesta u Europi gdje ne postoji burek, piše portal Punkufer.

Zašto se pravimo da su štrudla, gibanica, savijača i pita isto? Evo koje su razlike

Odgovor je jednostavan

No, burek se na tim područjima nije radio samo od mesa. Radio se od slatkih nadjeva poput marmelade od mandarina, sira, špinata, slanutka, tunjevine, kiselice i svega ostaloga što možete zamisliti. Burek je na područje bivše Jugoslavije došao potkraj 15. stoljeća, kada je u Nišu u Srbiji stvoren recept za takozvani “okrugli burek”.

U Zagrebu su se prve buregdžinice počele otvarati nakon Drugog svjetskog rata, a u njima se mogao bez problema pojesti i burek od sira. Ako je netko htio pitu, zalazio je najčešće u slastičarnice gdje su ga dočekale pite od prhkog tijesta, punjene sirom, jabukama, višnjama, trešnjama i drugim voćem.

Stoga, odgovor na vječito pitanje je jednostavan – burek od sira dakako postoji.

Postoji li burek sa sirom? Evo odgovora
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap