Bolje žive nego ministri: Evo koliko dobivaju umirovljeni članovi HAZU-a, tajna je u jednom dodatku

Milan Dalmacija
15. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Iako im se mirovine ne obračunavaju po posebnim propisima, redovitim članovima HAZU-a sjeda svakog mjeseca i više od 10.000 kuna. Tajna je u dodatku na kojeg imaju pravo, kao i članovi obitelji poslije njihove smrti.

Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU-a | Screenshot: YouTube/HAZU kanal

Akademski obrazovani građani čine kremu našeg društva. Pogotovo se to odnosi na članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji bi svima ostalima trebali biti primjer. Znanstveno-istraživački rad, razvoj kulture i poticanje pluralnosti u svim segmentima njihova su zadaća. Stoga ne čudi da dio članova HAZU-a uživa plodove svog akademskog djelovanja i u mirovini.

Naime, prema Zakonu o HAZU-u, članstvo u akademiji je doživotno, a redoviti članovi, kojih može biti najviše 160, primaju stalnu mjesečnu nagradu u visini prosječnog osobnog dohotka u Republici Hrvatskoj za prethodno tromjesečje.

Povlašteni, ali i zakinuti: Donosimo kakve mirovine imaju hrvatski vatrogasci

Dakle, uz mirovinu, koja im je određena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, temeljem staža u drugim znanstvenim, obrazovnim i kulturnim institucijama, redoviti članovi HAZU-a dobivaju i nagradu. Oni koji su u mirovini primaju i poseban dodatak, koji se isplaćuje u visini utvrđene proračunske osnovice u Republici Hrvatskoj za godinu koja prethodi godini umirovljenja. Štoviše, taj se dodatak iz godine u godinu mijenja, kako se mijenja i proračunska osnovica, što znači da ne ovisi o vremenu stjecanja prava na mirovinu, kao što to biva pri isplati većine drugih mirovina.

Pravo na dodatak mirovini imaju i članovi obitelji preminulih redovitih članova HAZU-a i to ako su ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu prema ZOMO-u. Visina dodatka mirovini određuje se primjenom mirovinskog faktora utvrđenog rješenjem o pravu na obiteljsku mirovinu.

Pozamašni iznosi

Prema statistici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, mirovinu s dodatkom prima ukupno 130 akademika i članova njihovih obitelji. Mirovina im u prosjeku iznosi 9.589,97 kuna i ostvarena je za 41 godinu, 11 mjeseci i 20 dana staža.

Od tog broja, 78 osoba prima starosnu mirovinu koja u prosjeku iznosi 11.039,80 kuna i ostvarena je za 42 godine, pet mjeseci i šest dana staža. Još 52 osobe primaju 7.415,22 kune obiteljske mirovine zaslužene za 41 godinu, tri mjeseca i četiri dana staža.

Mirovine redovitih članova HAZU-a i članova njihovih obitelji. | Foto: Statističke informacije HZMO, br. 6, 2022.

Najmanja akademska mirovina iznosi 1.566,06 kuna i ostvarena je za 18 godina, dva mjeseca i 16 dana staža, dok prosjek mirovina viših od 8.000 kuna iznosi 11.463,68 kuna i ostvaren je za 43 godine, mjesec i 25 dana staža. Primatelja takvih, najviših mirovina je 72.

Gledajući po spolu, među umirovljenim članovima HAZU-a i članovima njihovih obitelji nalazi se 68 muškaraca i 62 žene. Zanimljivo, samo 11 žena prima starosnu akademsku mirovinu, dok su sve ostale obiteljske. Prosjek mirovina koje primaju žene iznosi 8.194,89 kuna i ostvaren je za 41 godinu, šest mjeseci i 25 dana staža. Među muškarcima krije se jedan koji prima obiteljsku mirovinu u iznosu od 7.666,20 kuna za 41 godinu, 11 mjeseci i 25 dana akademskog rada. Ukupno, muškarci primaju u prosjeku 10.861,95 kuna mirovine za prosječno odrađenih 42 godine, tri mjeseca i 28 dana.

Mirovine redovnih članova HAZU-a i članova njihove obitelji po spolu. | Foto: Statističke informacije HZMO, br. 6, 2022.

Ostali članovi HAZU-a (počasni, dopisni i suradnici) mirovine dobivaju prema ZOMO-u, bez ikakvih zakonskih dodataka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap