Beba (64 ) o radu na tržnici: ‘Da ne prodajem na placu, ne bih mogla preživjeti’

Ana Kanazir
18. ožujka 2023.
Priče
A- A+

Život umirovljenika je vrlo težak u našoj zemlji, što dokazuju i priče onih oko nas. Iako je Vlada najavila novi paket mjera, a povisit će se i mirovine, one su i dalje male i nedovoljne za kvalitetan život. To nam je potvrdila i umirovljenica Beba koja prodaje svoje voće i povrće na placu na Kvaternikovom trgu.

prodavačica Beba na tržnici Kvatrić

Prodavačica Beba | foto: Mirovina.hr

Beba je prije radila u trgovinama, a sada je već 31 godinu prodavačica na tržnici. Ispričala nam je kako izgleda njezin radni dan, ali i čime se sve bavi u mirovini. Rad na tržnici je težak, ali bez njega ova umirovljenica ne bi mogla opstati.

‘Ne bih mogla napraviti ništa s 200 eura’

Kako nam je rekla, umirovljenicima je jako teško živjeti, a razlika je od umirovljenika do umirovljenika. Točnije, sve ovisi o tome koliku mirovinu imaju.

– Oni s nižim primanjima, oko 200 eura, a to je jedan veliki dio umirovljenika, jako teško živi. Oni koji imaju veću mirovinu ipak nekako preklapaju kraj s krajem, rekla nam je Beba.

Upravo u skupinu umirovljenika koji imaju mirovinu oko 200 eura spada i ona. Otkrila nam je kako se s 200 eura ne može napraviti ništa, a ispričala nam je i gdje je radila prije.

– Da nisam ovdje gdje jesam, ne bih mogla preživjeti. Ne bih mogla ništa napraviti s 200 eura mirovine. Prije sam radila devet godina u trgovini, u Kamenskom. To je propalo, došao je rat i onda sam radila u jednoj tvrtki s uslugama. Nakon toga sam onda opet radila u trgovini, pa su i trgovine počele propadati zbog trgovačkih centara, a sada radim na placu. Tu radim od 92. godine. Teško mi je raditi jer imam 64 godine i ustajem se rano, svaki dan u 5 sati. Sada sam malo više posla prepustila sinu, a ja mu samo pomažem, rekla nam je Beba.

marija na tržnici 2
Marija radi na tržnici: 'Žalosno je da sa 70 godina moraš dodatno raditi da bi preživio'

Rad na tržnici je težak

Iako nam je rekla da je raditi na tržnici jednako sada i kako je bilo prije dvadeset godina, dodala je i kako se radi o teškom poslu jer su prodavači izloženi svim mogućim nepogodama i vremenskim uvjetima.

Ipak, pozitivno je što na tržnici radi do 14 sati, a ne kao nekada do 16 sati, pa ima vremena i za odmor kada dođe kod kuće, a u slobodno vrijeme čita i gleda televiziju.

Istu sudbinu dijeli i Marija koja prodaje na tržnici u Utrini, a koja je rekla kako nema previše izbora jer mora zaraditi dodatan novac kako bi mogla preživjeti. Njezinu priču možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap