Znate li da su prva računala bile – žene? Radile su teške izračune, ali nisu bile cijenjene!

Jasmina Grgurić Zanze
6. veljače 2022.
Foto dana
A- A+

Profesija koja se danas uglavnom veže uz muškarce, na samim je početcima pripadala isključivo ženama. Iako su “žene kompjutori” radile vrlo kompleksne izračune, bile su slabo plaćene i nisu bile cijenjene.

Informatička tehnologija (IT sektor) danas se percipira kao pretežito muško područje. No ne samo da su brojne žene doprinijele razvoju računala kakva danas poznajemo, već su i računalne operacije koje danas obavljaju računala, sve do polovine 20. stoljeća obavljale žene, piše zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla.

Više od dvjesto žena kompjutora

“Žene kompjutori” radile su mukotrpne i repetitivne proračune potrebne za astronomska promatranja, balističke izračune i biologiju i za taj su posao najčešće bile slabo plaćene. Njihov rad nije bio priznat ni cijenjen, jer se smatrao rutinskim radom za koji nisu potrebne posebne kvalifikacije.

Znate li kada su i zašto prve žene postale kondukterke?

Najpoznatiji su primjer “žena kompjutora” “harvardski kompjutori”, žene koje su obrađivale i analizirale astronomske podatke u harvardskom opservatoriju krajem 19. i u prvim desetljećima 20. stoljeća. Više od dvjesto “žena kompjutora” izvodilo je izrazito kompleksne balističke izračune za američku vojsku tijekom Drugog svjetskog rata.

Njihov rad „zamijenit“ će prvo elektroničko računalo – ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) predstavljeno 1946. godine.

Premda se u povijest informatičke tehnologije uz ENIAC primarno vežu dvojica inženjera – J. Presper Eckert i John W. Mauchly, na njegovu programiranju radilo je šest žena – Kathleen McNulty, Frances Bilas, Betty Jean Jennings, Elizabeth Snyder, Ruth Lichterman i Marlyn Wescoff.

U to vrijeme programiranje se smatralo „ženskim poslom“, bilo je podcijenjeno i teško je itko mogao predvidjeti da će ga u skoroj budućnosti obavljati pretežito muškarci, navode iz Tehničkog muzeja.

Prve programerke u Hrvatskoj bile su tri žene

„Nijedna od nas ne bi ni pomislila da će se računalno programiranje naposljetku smatrati muškim područjem”  – izjavila je jedna od pionirki računarstva Paula Hawthorn (Janet Abbate, „Recoding gender – Women’s Changing Participation in Computing“, The MIT Press, 2012).

U počecima računarstva u Hrvatskoj također su sudjelovale žene. Od ukupno trinaest zaposlenih u Sveučilišnom računskom centru (SRCE), središnjoj informatičkoj, računalnoj infrastrukturnoj ustanovi akademske i istraživačke zajednice u Hrvatskoj osnovanoj 1971., radile su četiri žene, od kojih su tri, Jasminka Novak, Maja Cvitaš i Vesna Lužar-Stiffler, bile prve programerke SRCE-a. Prema riječima Vesne Lužar-Stiffler, biti programerkom (ili aplikacijskom inženjerkom) u to doba (1970-ih) smatralo se elitnim zanimanjem, zaključuju iz  zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Izložba “Žene i tehnika” otvorena je do 15. ožujka, a ulaznica vrijedi i za stalni postav Tehničkog muzeja.

Znate li da su prva računala bile – žene? Radile su teške izračune, ali nisu bile cijenjene!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap