Žena na traktoru – podsjetnik na uspjeh legendarne tvornice ‘Tomo Vinković’

Jasmina Grgurić Zanze
1. rujna 2018.
Foto dana
A- A+

Na nekadašnji ponos Bjelovara, ali i cijele Hrvatske, podsjetio nas je Tehnički muzej Nikola Tesla. Podsjećaju nas neprestano i stari traktori simpatična lika koje još uvijek ponosno čuvaju njihovi stariji vlasnici. Podsjetnik je to i na uspjeh jedne tvornice…

Tomo Vinković osnovan je 1960. godine, a tvornica je u početku zapošljavala 383 radnika. U kooperaciji s talijanskom tvrtkom Pasquali 1966. u Bjelovaru započinju proizvodnju motokultivatora i jednoosovinskih traktora. Bio je to početak konačnog prelaska na specijaliziranu proizvodnju strojeva i priključaka. Nakon što je 1974. započela izgradnja hale za proizvodnju traktora, njihova proizvodnja započinje dvije godine kasnije. Tomo Vinković je 1983. zapošljavao 1.109 radnika, a godišnja proizvodnja je iznosila oko 10.000 jedinica. Tvornica je imala u planu proizvodnju zglobnih traktora od 18 do 100 KS s godišnjim kapacitetom od 12.000 jedinica. Četvrtina proizvodnje plasirana je na strana tržišta. 

“Hinko Herman 1919. je u Bjelovaru osnovao malu zanatsku bravarsku radionicu u kojoj je između 1921 i 1924. zanat izučio Tomo Vinković. Hermanova bravarska radionica se 1927. spojila sa susjednom ljevaonicom čiji je vlasnik bio Capari i od tada posluju zajedno kao Herman-Caparijeva radionica. U predratno vrijeme u njoj se vršio popravak različitih strojeva – diesel motora, vršilica, motocikala, mlinskih strojeva, pumpi za vodu…Nacionalizacijom je 27. srpnja 1946. nastalo Gradsko zanatsko poduzeće za obradu metala. 1953. formirani su pogoni ljevaonice, kovačije i strojobravarije te je uzeto novo ime – Metal. Proizvodni program sastoji se od proizvodnje bagera, ciglarskih kolica, reduktora, transportera, a od 1959. proizvode se i kotlovi za centralno grijanje te diesel lokomotive snage od 10 do 100 KS” – podsjetio je na svojoj Facebook stranici Tehnički muzej Nikola Tesla. 

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap