Zagrebačko more: Pogledajte kako je izgledao “stari” Bundek

Jasmina Grgurić
22. lipnja 2019.
Foto dana
A- A+

Novi ili stari Bundek? Ako je pitati starije generacije, mnogi bi prednost dali ovom potonjem. Dašak onoga kako je jezero s kupačima nekada izgledalo donosi stara fotografija koja navodno datira iz 1955. godine, a koju je na društvenim mrežama objavila grupa Zagrepčanke.

Visoke temperature popraćene sparinom idealna su prilika za potražiti osvježenje na obali uz more, rijeku ili jezero. Kako su to činili naši stari u prošlom stoljeću govori i ova fotografija sa zagrebačkog Bundeka.

Bundek je nastao 1955. godine iskapanjem i vađenjem šljunka za potrebe izgradnje Zagrebačkog velesajma. Bio je prvo, a dugo nakon toga i najpopularnije zagrebačko kupalište. Uređivan je i dograđivan desetljećima kasnije pa je 70-ih godina bio omiljeno mjesto za rekreaciju. Ipak, početkom 80-ih sanitarna inspekcija zabranila je kupanje na jezeru, nakon čega je Bundek postao zapuštena zelena oaza koja je privlačila tek ribiče i zaljubljenike u prirodu.

Mlađim je generacijama Bundek poznat izgledom kakav je nastao 2006. godine njegovim preuređenjem, no on nije uvijek izgledao tako. Starije generacije još uvijek pamte svoja prva kupanja i plivačke zamahe s Bundeka. Mnogi smatraju da je tada imao dušu, a danas mu svakako ne manjka raznovrsnih sadržaja.

Zagrebačko more: Pogledajte kako je izgledao “stari” Bundek
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap