Umirovljenica Tehničkom muzeju poklonila očuvani televizor iz 50-ih godina

Jasmina Grgurić
18. rujna 2021.
Foto dana
A- A+

Očuvan i sve rjeđi primjerak starog televizora iz 50-ih godina poklonila je Tehničkom muzeju zagrepčanka Daniela Egersdorfer. On će sada postati sastavni dio izložbene zbirke te uveseljavati zaljubljenike u staru tehniku.

Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

 

 Gospođu Danielu Egersdorfer na zagrebačkom Gornjem gradu posjetili su djelatnici Tehničkog muzeja Nikola Tesla kako bi preuzeli darovani televizor zapadnonjemačkog proizvođača Graetz.

“Riječ je o modelu Kornett F37 s dijagonalom ekrana od 43 cm, što se proizvodio u drugoj polovici 1950-ih. Televizor je izvorno kupio otac gospođe Daniele, Đuro Egersdorfer koji je radio kao građevinski poduzetnik u Njemačkoj, pa ga je početkom 1960-ih dopremio u Zagreb” – objavili su na svojoj Facebook stranici.

Početnu inspiraciju da daruje ovaj prekrasan i očuvan primjerak uređaja gospođa Egersdorfer dobila je prilikom posjeta berlinskom radijskom tornju, čuvenom Funkturmu izgrađenom između 1924. i 1926. godine, gdje je jedan ovakav televizor bio izložen, a odluku je učvrstila vidjevši izložbu povodom 95. godišnjice radija i 65. godišnjice televizije u Hrvatskoj.

“Vitalna gospođa Egersdorfer posebno je istaknula kako je velika poštovateljica lika i djela izumitelja Nikole Tesle, a na ovoj prekrasnoj donaciji koja će naći mjesto u zbirci Radijska i televizijska tehnika joj se od srca zahvaljujemo” – zaključili su iz zagrebačkog Tehničkog muzeja.

Umirovljenica Tehničkom muzeju poklonila očuvani televizor iz 50-ih godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap