Stolice varaždinske tvornice ‘Florijan Bobić’ bile su glavni dio nekadašnjih dnevnih soba

Matej Markovinović
15. listopada 2022.
Foto dana
A- A+

Varaždinska tvornica stolica ‘Florijan Bobić’, ponajviše se bavila proizvodnjom stolica od savijenog drva. Kućanstva diljem Jugoslavije bila su preplavljena stolicama varaždinske tvornice, a Tehnički muzej Nikola Tesla objavio je i kako su se 1973. godine njihovi proizvodi – reklamirali.

Varaždinsku tvornicu stolica “Florijan Bobić”, osnovao je 1892. godine francuski poduzetnik, izumitelj i pionir zrakoplovstva, Charles Alexandre de Lambert. Tvornica je od osnutka mijenjala vlasnike i imena, otvarala podružnice diljem regije, a osim stolica proizvodila je i ostali namještaj.

Ipak, najpoznatiji su bili po svojim stolicama od savijenog drva, koje su krasile nekadašnje dnevne sobe.

“Svatko će cijeniti vaš ukus, ako sobu namjestite stilskom garniturom Lucija”, glasi slogan reklame varaždinske tvornice stolica “Florijan Bobić” iz 1973. godine, koju je na svom Facebooku objavio Tehnički muzej Nikola Tesla.

Kako prenosi Hrvatska tehnička enciklopedija, tvornica je 1991. godine imala 1.364 zaposlenika, da bi se taj broj smanjio na 776 u ožujku 2003. godine. Nad tvornicom je 2011. proglašen stečaj, a u ugasila se 2015. godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap