Uz stare televizore i gramofone RIZ-a okupljale bi se cijele obitelji

Jasmina Grgurić Zanze
16. prosinca 2018.
Foto dana
A- A+

Dani kada su se sve generacije jedne obitelji okupljale u dnevnome boravku danas su više iznimka nego pravilo. Zajedno se gledala televizija, slušao se radio, vrtjele su se gramofonske ploče…

Neki bi možda i rekli da nije ni bilo ništa drugo za raditi, nego se s ostalim članovima okupiti oko jedinoga televizora u kući. No, činjenica je da su se ljudi, zahvaljujući upravo takvim okupljanjima, više družili i razgovarali. Svako vrijeme nosi svoje, no ne može se reći da smo nostalgični bez razloga.

Inače, ovu fotografiju iz 1972. godine objavio je Tehnički muzej Nikola Tesla- čuvar naših uspomena. Naglasak su pak stavili na popularne RIZ proizvode koji se vide u pozadini slike – stari televizor ukrašen neizostavnim miljeićem na kojemu je smješten gramofon.

Tvrtka RIZ osnovana je 1948. godine kao Radio Industrija Zagreb dekretom Narodne Republike Hrvatske s ciljem proizvodnje odašiljača za radiodifuziju. Njihov prvi proizvod, radio odašiljač “Učka” počeo se serijski proizvoditi 1952. godine. Kasnije, proizvodnja je obuhvatila i radio i TV-prijamnike, gramofone, zvučnike, elektroničke komponente te vojne radio uređaje. Trenutačno proizvode samo odašiljače, antene i elektronička brojila za struju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap