Satira iz Zagorja: Kupujemo umirovljene avione, a penzioneri neka umru od dosade

Jelena Ratko
27. travnja 2018.
Foto dana
A- A+

Nezavisni regionalni tjednik Zagorski list satirom je opet uspio nasmijati čitatelje. Ovoga puta, u naslovu su umirovljenici. Ministarstvo pronašlo rješenje, pišu iz Zagorskog lista te u tekstu navode kako bi milijun i pol hrvatskih umirovljenika konačno moglo osjetiti da država brine o njima.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1547251625400560&set=a.1018449198280808.1073741828.100003472120373&type=3&theater

Umjesto da umirovljenicima povećaju mirovine, iz Ministarstva su odlučili novac uložiti u kupnju umirovljenih izraelskih aviona, prenosi Zagorski list.

U tekstu stoji i izjava Vicka Humoreca iz Ministarstva umirovljenika koji objašnjava da je prvotno bilo u planu umirovljenicima povećati mirovine, no na kraju se ispostavilo da za to u proračunu još nekoliko godina neće biti dovoljno novca.

“Da bi ipak olakšali život našim umirovljenicima, odlučili smo im dati slobodne dane, a to će najvjerojatnije biti dva dana u tjednu, srijeda i nedjelja”, pojasnio je Humorec za Zagorski list.

Umirovljenici nezadovoljni situacijom

Jožek Manolec, u tekstu predstavljen kao jedan od najiskusnijih penzionera, smatra da je cilj ovakve državne politike da umirovljenici umru od dosade. Napominje kako je navikao biti penzioner svih sedam dana u tjednu te ne zna što bi mogao raditi na svoje slobodne dane.

Ironija u tekstu je očita, no činjenica je da je ona temeljena na stvarnom stanju stvari – u svakoj šali ima istine. Zagorski list vicevima već godinama zadirkuje hrvatske autoritete i satiričnim vijestima progovara o tabu temama, kao što su veće mirovine.

Šalu na stranu, komentar jednog umirovljenika ispod teksta je: “Tražili ste dobili ste, kada dođu novi izbori razmislite dobro kome ćete se prikloniti pa da ponovno ne bi bilo. E da sam znao.”

Netko se našalio s tekstom, no on je izazvao burne reakcije javnosti koja shvaća ozbiljnost situacije. Kada se ništa drugo ne može, treba se malo nasmijati.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap