Riječka Retrospekcija: Najpoznatija gradska lokomotiva dok je još jurila prugama

Jelena Ratko
20. kolovoza 2018.
Foto dana
A- A+

Zelena lokomotiva umirovljena je 1983. godine, a samo pet godina nakon toga parne lokomotive više se uopće nije moglo vidjeti na hrvatskim prugama. Danas je ljepotica sa slike zaštitni znak grada Rijeke.

View this post on Instagram

Lokomotiva koja je danas izložena ispred željezničkog juri punom parom. Inače, ova ljepotica serije 51 (51-032) umirovljena je početkom 1983. Zadnja lokomotiva serije 51 kao zadnja parnjača uopće na hrvatskim prugama vozila je u rujnu 1988. Jedna malo novija iste serije (51-148) izložena je u Ogulinu.

A post shared by Riječka Retrospekcija (@retrospekcija.ri) on

Riječka Retrospekcija, Instagram stranica koja redovno objavljuje stare fotografije i razglednice iz Rijeke i okolice, u kolekciji ima i lokomotivu danas izloženu ispred riječkog željezničkog kolodvora.

Neki ljepši dani - Riječka retrospekcija podsjeća grad na njegovu mladost

Lokomotiva, koja je posljednji put bila u pogonu 1983., zaštitni je znak prijestolnice Kvarnera i nezaobilazna postaja turističkih obilazaka šireg centra grada.

Na fotografiji, zelena ljepotica “juri punom parom”, stoji u opisu ispod slike uz dodatak da je ista umirovljena pet godina prije nego što je u pogon puštena posljednja parna lokomotiva u Hrvatskoj.