Revolucionarno cjepivo nakon što je epidemija dječje paralize sredinom prošlog stoljeća prestrašila svijet

Jelena Ratko
22. srpnja 2018.
Foto dana
A- A+

Epidemija dječje paralize sredinom prošlog stoljeća uzrokovala je veliki strah kod većine svjetske populacije, radi brzog širenja bolesti i smrtonosnih ishoda. Povijesni događaj bio je izum cjepiva protiv polio virusa.

Dječju paralizu je kao jedinstveno stanje prvi put prepoznao Jakob Heine, njemački ortoped, 1840. godine. 1908. godine, Karl Landsteiner otkrio je uzročnika bolesti, poliovirus.

23. veljače 1954. godine, grupa djece u Osnovnoj školi Arsenal u Pittsburghu, primila je prvu injekciju cjepiva protiv poliomijelitisa, kojeg je razvio dr. Jonas Salk. U to vrijeme, bolest se širila velikom brzinom i zavladala je epidemija.

Fotografija je snimljena 1955. godine, a na njoj medicinska sestra pokazuje naslovnicu dnevnih novina pacijentu oboljelom od poliomijelitisa, priključenom na respirator. Na naslovnici je vijest o novom cjepivu uz naslov: “Trijumfalno cjepivo označava kraj prijetnje polio virusa”.

Danas, cjepivo se sastoji od atenuiranih (oslabljenih) virusa, a daje se oralnim putam. U Hrvatskoj se daje s navršena tri mjeseca života, nakon 4-6 tjedana (nakon koje se ponavlja doza s istim razmakom), između 15. i 18. mjeseca života, s navršene četiri godine, te prije upisa u prvi razred osnovne škole. Daje se potom u osmom razredu osnovne škole i završnom razredu srednje škole.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap