Ovako je nekada izgledao pogon za proizvodnju užadi

Jasmina Grgurić
29. rujna 2020.
Foto dana
A- A+

Na stotine tvornica uništeno je pretvorbom i privatizacijom 90-ih godina. Jedna od njih je i ona za proizvodnju užadi, jutene ambalaže i tafting tepiha. Podsjetnik na prizor iz pogona u kojem su radnici marljivo pravili čeličnu užad donosi Tehnički muzej Nikola Tesla kao čuvar uspomena, poglavito onih koje su obilježavale desetljeća rada hrvatskog radnika u danas uništenim tvornicama.

MI ČUVAMO VAŠE USPOMENE – OTOČANKA, Zadar, tvornica užadi, jutene ambalaže i tafting tepiha – detalj iz proizvodnje…

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaSrijeda, 23. rujna 2020.

Prizor sa stare fotografije koju je objavio Tehnički muzej Nikola Tesla prikazuje detalj iz proizvodnje čelične užadi u nekadašnjoj zadarskoj tvornici Otočanka.

“Tvornica je osnovana 1958. godine i zvala se “Otočanka – tvornica konopa tepiha i jute”. Godine 1961. naziv se mijenja u “Otočanka – tvornica užadi i jutene ambalaže, Zadar”. Nakon toga naziv tvornice je “Otočanka”, tvornica tekstilnih proizvoda i metalne užadi, Zadar.

Godine 1979. pogon za proizvodnju metalne užarije izdvojen je iz “Otočanke” i priključen ELKI, tvornici kablova Zagreb. Kasnija Tvornica konopa i veziva (TKV d.o.o.) pravni je sljedbenik “Otočanke ” Zadar. Godine 1989. TKV d.o.o. izdvaja se u zasebno poduzeće u društvenom vlasništvu, a pretvorbom se registriralo kao dioničko društvo 1992. godine” – pojasnili su na društvenim mrežama iz Tehničkog muzeja put još jedne od propalih hrvatskih tvornica.

 

Ovako je nekada izgledao pogon za proizvodnju užadi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap