Ovako je nekada izgledao pogon za proizvodnju užadi

Jasmina Grgurić Zanze
29. rujna 2020.
Foto dana
A- A+

Na stotine tvornica uništeno je pretvorbom i privatizacijom 90-ih godina. Jedna od njih je i ona za proizvodnju užadi, jutene ambalaže i tafting tepiha. Podsjetnik na prizor iz pogona u kojem su radnici marljivo pravili čeličnu užad donosi Tehnički muzej Nikola Tesla kao čuvar uspomena, poglavito onih koje su obilježavale desetljeća rada hrvatskog radnika u danas uništenim tvornicama.

MI ČUVAMO VAŠE USPOMENE – OTOČANKA, Zadar, tvornica užadi, jutene ambalaže i tafting tepiha – detalj iz proizvodnje…

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaSrijeda, 23. rujna 2020.

Prizor sa stare fotografije koju je objavio Tehnički muzej Nikola Tesla prikazuje detalj iz proizvodnje čelične užadi u nekadašnjoj zadarskoj tvornici Otočanka.

“Tvornica je osnovana 1958. godine i zvala se “Otočanka – tvornica konopa tepiha i jute”. Godine 1961. naziv se mijenja u “Otočanka – tvornica užadi i jutene ambalaže, Zadar”. Nakon toga naziv tvornice je “Otočanka”, tvornica tekstilnih proizvoda i metalne užadi, Zadar.

Godine 1979. pogon za proizvodnju metalne užarije izdvojen je iz “Otočanke” i priključen ELKI, tvornici kablova Zagreb. Kasnija Tvornica konopa i veziva (TKV d.o.o.) pravni je sljedbenik “Otočanke ” Zadar. Godine 1989. TKV d.o.o. izdvaja se u zasebno poduzeće u društvenom vlasništvu, a pretvorbom se registriralo kao dioničko društvo 1992. godine” – pojasnili su na društvenim mrežama iz Tehničkog muzeja put još jedne od propalih hrvatskih tvornica.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap