Ovako je izgledalo ograničenje kupnje hrane davne 1850. godine

Milan Dalmacija
31. ožujka 2023.
Foto dana
A- A+

Da ograničenja vezana uz hranu nisu novotarija HDZ-ove Vlade dokazuje i limitacija iz 1850. godine. Njome je na prostoru Zagrebačke županije bila određena količina proizvoda koju je mogla kupiti jedna osoba. Prekršitelji su strogo sankcionirani.

Ograničenje količine prehrambenih i drugih proizvoda za kupnju u Zagrebačkoj županiji 1850. godine. | Foto: Facebook/Zagreb kakav je bio nekada (Foto/video)

Premijer Andrej Plenković sredinom mjeseca najavio je nastavak vladinih mjera za zaštitu građana i poduzetništva od inflacije. Od jeseni je jedna od mjera i zamrzavanje cijena hrane. Njome su ograničene cijene devet prehrambenih proizvoda. No, od 1. travnja ta će mjera biti blago promijenjena pošto će u uži izbor proizvoda sa striktno ograničenom cijenom umjesto svinjetine ući carsko meso.

plenkovic
Plenković u detalje predstavio novi paket mjera: Donosimo na što sve umirovljenici mogu računati

U međuvremenu, ministar gospodarstva Davor Filipović odlučio je ograničiti cijene svih proizvoda u trgovačkim centrima na razinu od 31. prosinca prošle godine kako bi spriječio rast cijena zbog uvođenja eura. Predstavio je i aplikaciju Kretanje cijena, no čini se kako njegove namjere nisu uspjele, jer cijene i dalje rastu.

Mnogi su se trgovci, ali i drugi gospodarstvenici žalili na takvu odluku smatrajući da država ne smije utjecati na slobodno tržište. No, nekad, odnosno prije 163 godine, država je redovito i puno strože regulirala tržište. Tomu svjedoči i limitacija brašna, kruha, mesa i svijeća u Zagrebačkoj županiji iz 1850. godine. Ovo se ograničenje nije odnosilo na cijenu, već na masu proizvoda koju je netko mogao kupiti.

Osim već spomenutih proizvoda, dostupnost je bila ograničena sapunu, janjetini i brojnim drugim proizvodima poput loja i sala, koji se rijetko koriste čak i u receptima Bakine kuhinje. Posebno se računa vodilo o mjestima u kojima su stacionirani vojnici, ali i onima koja su imala stalnog mesara.

Kako i sad postoje kazne za one koji se ne pridržavaju zamrznutih cijena proizvoda, tako su i 1850. prekršitelji kažnjavani. Kako je napisao bilježnik Županije zagrebačke Ivan Pardian, kazna je bila 12 forinti u srebru, što je za to vrijeme bio ogroman novac.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap