Nestali zagrebački bazeni: Ovako je nekada izgledalo kupanje na Krešimircu

Jasmina Grgurić
2. lipnja 2019.
Foto dana
A- A+

Sastavni dio prostornog uređenja Zagreba prošloga stoljeća bili su bazeni koji nisu imali samo ukrasni karakter, nego su služili i kupanju. Koristila su ih uglavnom djeca koja i danas za te objekte vežu svoje prve plivačke početke. Jedno od takvih mjesta je i nekadašnji bazen na zagrebačkom Trgu Petra Krešimira.

Zagrebački bazeni na nekoliko otvorenih lokacija gradili su se 30-ih godina prošloga stoljeća. Većina ih danas nije u funkciji, a koliku su senzaciju predstavljali u ono vrijeme ne treba posebno ni napominjati.

Osim dekorativne, imali su i praktičnu funkciju, no namijenjeni su bili prvenstveno kupanju djece. No, takva se praksa pokazala dosta nesanitarnom, jer se bazeni nisu redovno održavali.

Danas zatrpani bazen na Trgu Petra Krešimira nalazio se u sklopu dječjeg igrališta te je predstavljao dio projekte cjeline parka sa spomeničkim statusom. Bazen je očuvan i zatrpan šljunkom, no njegovi su obrisi i dalje vidljivi. Kupanje djece tako je predstavljalo sastavni dio rekreativne ponude parka.