Nekada nije bilo toliko sladoleda, a umjesto njega jela se – lubenica

Ana Kanazir
16. rujna 2022.
Foto dana
A- A+

Sladoled je većini ljudi omiljen način rashlađivanja u ljetnim mjesecima, a drugi pak ne mogu ljeti provesti dan bez sladoleda. Teško je zamisliti da nekada nije bilo za kupiti toliko različitih vrsta i okusa ovog proizvoda. Umjesto njega se često i u velikim količinama na tržnicama kupovala lubenica.

dolac lubenice

Lubenice na Dolcu | foto: Facebook, Zagreb – Kakav je bio nekada

To najbolje pokazuje i ova fotografija iz 1965. godine na popularnoj zagrebačkoj tržnici Dolac. Kao što se može vidjeti, lubenice je bilo u izobilju, a saznali smo i zašto nije bilo sladoleda.

Naime, sladoleda nije bilo za kupiti svugdje kao danas i izbor nije bio toliko velik, već je postojalo samo oko četiri različita okusa i jeo se samo po ljeti. Glavni sastojak su bila jaja, što mu je davalo i poseban okus. Ipak, upravo zbog jaja su bila i česta trovanja i obolijevanja od salmonele. Neki su sladoled radili i kod kuće kako bi dodatno uštedjeli.

Danas se važe voće, povrće, bomboni i orašasti plodovi, a prije se vagalo skoro sve

U komentarima ispod objave na Facebook stranici Zagreb – Kakav je bio nekada mogu se pročitati dodatne zanimljivosti. Tako je jedna osoba napisala kako se sladoled prodavao na kuglice, u stroju koji je „curio“ spiralno i u škrinjama po gradu u dućanima. Dodala je i kako je voće bilo jeftino i dostupno, a mnogi drugi su se složili kako su lubenice tada bile puno finije i slađe, dok je netko naveo i kako su bile jeftinije.

Copy link
Powered by Social Snap