Neizostavna u kuhinji: Koristite li još uvijek ovu staru mašinu?

Jasmina Grgurić
17. veljače 2020.
Foto dana
A- A+

Može vam se činiti smiješno u današnje vrijeme modernih sjeckalica, ali ovu mašinu za mljevenje oraha mnoge žene u svojoj kuhinji rado koriste i danas. Izum je star pola stoljeća i ima razne izvedenice koje su se pojavljivale 60-ih, 70-ih i 80-ih godina. Nekima danas samo ukras, a drugima nezaobilazni stroj za pripremu kolača.

Mašina za mljevenje oraha Foto: Ankica Šimičić Vidaković/ Retroteka

Samljeti orahe danas možemo vrlo brzo u nekoj od električnih sjeckalica. Ipak, mnoge se žene i dalje rado okreću ručnoj mašini za mljevenje kako bi usitnile jedan od glavnih sastojaka kolača. Riječ je o malom mehaničkom stroju, starom pola stoljeća. Kako je neuništiv, mnoge kuharice vjerno služi i danas.

Mašina za mljevenje oraha funkcionira tako da je pritegnete za rub radne plohe ili stola. Ubacite orahe i dok ih pritišćete okrećete ručicu koja vrti bubanj i melje plodove. Za pritiskanje oraha postoji i pripadajuća plastična kocka s lukovima koje treba postaviti na pravu stranu. Ispod bubnja stavi se posuda u koju, kako vrtimo ručicu, izlaze fino mljeveni orasi, idealni za izradu biskvita ili nadjeva za recimo orehnjaču ili palačinke.

Fotografiju je u Facebook grupi “Retroteka” objavila Ankica Šimičić Vidaković. Kaže da je mašina kupljena 1980. godine te kako joj je najdraže mljeti upravo na njoj.

Objavom je oduševila na stotine članova grupe pri čemu je većina odgovorila da, kada treba usitniti orahe, također najradije koristi ovaj pola stoljeća star izum. Drugi staru mašinicu za mljevenje nisu imali srca baciti pa su je izložili kao ukras u svojim modernijim kuhinjama.