‘Na Sleme, na Sleme’: Ovako je izgledala prva žičara na Zagrebačkoj gori

Matej Markovinović
1. kolovoza 2022.
Foto dana
A- A+

Žičara Sljeme puštena je u pogon 27. srpnja 1963. godine te je kao takva postala jedan od najvažnijih simbola Grada Zagreba. Radila je sve do 30. lipnja 2007., kada je zbog tehnološke zastarjelosti prestala s radom. U veljači 2022. godine otvorena je nova žičara, no ova stara i dalje budi nostalgiju.

Screenshot: Tehinčki muzej Nikola Tesla/Facebook

Žičara Sljeme bila je prava turistička atrakcija i jedan od simbola Grada Zagreba. Službeno je puštena u pogon 27. srpnja 1963. godine te je bila u funkciji sve do 30. lipnja 2007., kada je zbog tehnološke zastarjelosti morala prestati s radom.

Tisuće građana svakog je vikenda putovalo žičarom, pa se tako često mogla čuti i svima poznata pjesma “Na Sleme”, koju su pjevali Tomislav Borić i Radek Brodarec. Ta je pjesma još dan danas neslužbena himna zagrebačkih izletnika, koji su za jednu vožnju nekada plaćali 11 kuna.

No, iako je žičara Sljeme zatvorila svoja vrata 2007. godine, u veljači 2022. vratila se u potpuno novom ruhu. Vremena su se promijenila, nova je žičara modernizirana, a i cijene vožnja značajno su skuplje. Unatoč tome, neminovno je da je zagrebačka žičara i dalje jedan od simbola grada.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap