Moda se mijenja, kumice ostaju iste: Haljina Žuži Jelinek u društvu žena s Dolca

Jasmina Grgurić
5. lipnja 2019.
Foto dana
A- A+

Grupa Zagrepčanke na društvenim nas je mrežama podsjetila na modne kreacije legendarne Žuži Jelinek. Fotografija iz 1968. godine prikazuje model u haljini s ogrtačem, kreiranoj za ondašnju tvornicu trikotaže Nada Dimić. Djevojka visoku modu nosi u društvu kumica s Dolca. One su odjevene u svoju standardnu opravu, s pregačom i rupcem na glavi. Modni trendovi mijenjali su se i prije i kasnije, ali kumice su ostale vjerne tradicionalnom, prepoznatljivom stilu koji nikada ne prolazi…

Način na koji se odijevaju naše majke i bake sa sela uistinu je vječan. Težački život zahtijevao je u prvom planu udobnost i praktičnost. Ipak, takav stil nipošto nije lišen kvalitetnih materijala i zanimljivih uzoraka, a zahtjeva i zavidne krojačke sposobnosti. Žene su često same šivale suknje i pregače, plele veste i vezle uzorke. Dašak “seoske” mode pojavio se posljednih godina na modnim pistama u vidu jednostavnih, dugačkih cvjetnih haljina na kopčanje.

Bezvremenska moda: Sjećate li se proizvoda iz tvornice trikotaže Nada Dimić?

S druge strane, imamo drugu sliku krojačkog svijeta koji prati visoku modu ondašnjeg vremena. Za vrhunske kreacije tijekom četiri desetljeća svoga stvaralaštva zaslužna je bila Žuži Jelinek. Njezin talent u svijetu mode potvrdile su svjetske modne kuće, ali i klijentice, među kojima su bile Jovanka Broz, Milka Kufrin, Bela Krleža, Savka Dabčević-Kučar… Žuži Jelinek vrlo brzo postala je jedna od najtraženijih krojačica u Zagrebu. Svoj zvjezdani status stvorila je napornim radom, ali i edukacijama i iskustvom koje je stjecala u svjetskim modnim prijestolnicama.

Žuži je prva krojačica koja je započela suradnju s tvornicama tekstila i konfekcije, dajući njihovim proizvodima potrebnu kreativnost i promovirajući hrvatsku odjevnu industriju u inozemstvu. O tomu svjedoči i ova fotografija koja prikazuje djevojku u haljini s ogrtačem, kreiranu za tvornicu trikotaže Nada Dimić.