Gdje su nestali dobri stari piknici, poput ovog iz 50-ih godina?

Jasmina Grgurić Zanze
5. studenoga 2019.
Foto dana
A- A+

Riječ “piknik” danas nas podsjeća na scene iz američkih filmova, ali tradicija izleta na našem području bila je u prošlom stoljeću vrlo bogata. Zapravo, sve do Domovinskog rata obitelji su običavale barem nekoliko puta godišnje napuniti automobil hranom, pićem i rekvizitima pa se otisnuti vikendom negdje u prirodu kako bi cijeli dan uživali u druženju, igrama i zajedništvu.

Prizor piknika iz 50-ih godina možda jest malo glamurozan zbog Mercedesa koji krasi fotografiju, ali sve ostalo je manje-više upravo onako kako i sami pamtimo s naših obiteljskih izleta. Uživanje u prirodi koja se smjestila nedaleko od grada, najčešće uz neku rijeku, potok ili jezero, uz sportske aktivnosti, hranu, piće i ležerno druženje na suncu bila je u nekad omiljena aktivnost gotovo svake obitelji.

Umjesto team buildinga, radnici su nekada uživali na sindikalnim izletima

Da sve nije bilo idealno, svjedoče i česte svađe koje bi izbile oko pakiranja za piknik, pogotovo kada bi netko zaboravio nešto ponijeti ili kada bi vozač skrenuo na krivi put, a najmlađi član upao obučen u vodu ili brao nejestive plodove. Ipak, svi se rado prisjećamo raznih anegdota s obiteljskih izleta, a koje i danas prepričavamo unucima.

Nažalost, tradicija je s vremenom nestala i danas se obitelji sve manje druže na ovakav način, češće posjećujući trgovačke centre vikendom. Najbliži oblik nekadašnjih izleta u kojima smo toliko uživali su popularni roštilji.

Gdje su nestali dobri stari piknici, poput ovog iz 50-ih godina?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap