Fotografija iz 60-ih: Franji za uspomenu od Ankice

Jasmina Grgurić
9. ožujka 2020.
Foto dana
A- A+

Fotografiju kakva se još može pronaći samo u starim obiteljskim albumima, ili tek pokojem okviru za slike, objavio je na društvenim mrežama zagrebački Tehnički muzej “Nikola Tesla” u svojoj redovnoj rubrici “Mi čuvamo vaše uspomene”. Sačuvani prizor zabilježen 60-ih godina u Osijeku prikazuje djevojku naslonjenu na “bubu”.

Ljeto 60-ih godina u Osijeku. Mlađa žena sjedi na haubi crvene bube zagrebačkih registracija. Odjevena je u ležernu kratku haljinu na kopčanje nalik košulji, kakve se iznova nose i danas. Pozira s rukama u džepovima s otvorenim prorezom, pokazujući noge na kojima nosi zatvorene bijele sandale.

“Franji za uspomenu od Ankice” – piše na poleđini ove fotografije koja je završila u fundusu zagrebačkog Tehničkog muzeja.

Fotografija kakva se može pronaći još samo u obiteljskim albumima vraća nas u vrijeme kada su slike bile najljepši poklon i uspomena. Za razliku od današnjih digitalnih koje prebacimo na računalo i često više ni ne pogledamo, u njih je trebalo uložiti mnogo truda, od filma do razvijanja, pisanja posvete i osobnog uručivanja ili slanja poštom, što je i davalo posebnu draž.

Djevojke su svoje slike nekada darovale tek rijetkim izabranicima, najčešće samo jedom mladiću, a danas ih javno objavljuju na društvenim mrežama.