Foto dana: Sjećate li se ovih božićnih ukrasa koji su prije bili na svakom drvcu?

Ana Kanazir
26. prosinca 2023.
Foto dana
A- A+

Božićne kuglice su nekada bile puno drugačije nego danas, bile su staklene, u raznim bojama, a često su se i radile od papira. Uz njih, na drvcu su svoje mjesto redovito pronašli i brojni drugi božićni ukrasi, među kojima su i svijeće ili šarene ptičice, a posebno su mjesto imali i svileni bomboni.

Božićni ukrasi pričice i svijeća

Božićni ukrasi | Foto: Mirovina.hr/Canva

Božićni ukrasi su prije bili puno skromniji nego danas i nisu se toliko često kupovali novi jer ih nije ni bilo za kupiti ili su bili preskupi. Upravo zato su se toliko dobro čuvali pa se i danas mogu u domovima vidjeti pojedini primjerci iz davnina.

Kićenje božićnog drvca je postalo popularno tek u drugoj polovici 20. stoljeća. Najstariji ukrasi su bili oni od papira, dok su drvca često ukrašavali i tradicionalni licitari koji bi dali život svakom drvcu. Među ukrasima su se mogle pronaći i šarene ptice izrađene od više materijala koje bi se samo prikvačile na granu.

Osim njih, na grane bi se prikvačile i svijeće koje bi se u svečanim trenucima zapalile. Ispod drvca su, baš kao i danas, svoje mjesto pronašle jaslice, božićna pšenica, ali i božićne čestitke koje su bile raznolike. Ne treba zaboraviti ni svilene bombone, ali ni ručno rađene ukrase. Iako je bio manji izbor nego danas, božićni ukrasi su nekada imali duši i priču.

Ukrasi za bor ptice i svijeća

Ukrasi za bor | Foto: Mirovina.hr

Copy link
Powered by Social Snap