Foto dana: Ova robna kuća je utkana u povijest Zagreba, a sada je i zgrada zaštićena

Ana Kanazir
23. lipnja 2024.
Foto dana
A- A+

Zgrada Name u Ilici je simbol Zagreba. Nekada su u Nami kupovali gotovo svi i to na raznim odjelima, a posebnost leži i u izgledu same zgrade iznutra i izvana. Nažalost, nedavno je objavljena šokantna vijest da se Nama prodaje, ali namjena zgrade će ipak biti očuvana i zgrada zaštićena na određeni period.

Zgrada Name iznutra i izvana

Nama | Foto: Mirovina.hr/Baustela.hr

Nama je kultno mjesto gdje su nekada svi kupovali. U njoj se može kupiti od slatkiša, preko posuđa pa sve do odjeće. Ipak, posebna je i zbog svoje arhitekture, ali i povijesti.

Nama na trgu
Od trgovačke ikone do zatvorenih vrata: Ovo je povijest Name, simbola starog Zagreba

Priča Name počinje 1865. godine kada je zapravo bila hotel, a tu namjenu je imala sve do kraja 1911. godine. Obilježava je velika povijesna i arhitektonska vrijednost, a predstavlja i bitan kulturni moment u povijesti Zagreba.

– Oblikovana od 1926. do 1928. prema projektu austrijskoga arhitekta Alfreda Kellera, ta četverokatnica s impozantnim tornjevima predstavlja najstariju robnu kuću u Zagrebu, ali i jedno od rijetkih art déco ostvarenja zagrebačke arhitekture. Izvorno robna kuća Kastner & Öhler, a kasnije Narodni magazin (Na-Ma), danas je preventivno zaštićeno kulturno dobro koje tek čeka svoj stalni status, a štiti se i u sklopu kulturno-povijesne cjeline grada Zagreba… Iznimna ambijentalna vrijednost te zgrade očituje se u njenom statusu jakog čimbenika identiteta početka Ilice i neposredne okolice središnjeg trga, a njena je pojavnost duboko urezana u kolektivno pamćenje stanovnika i posjetitelja grada, rekao je arhitekt i konzervator Boris Dundović za naš sestrinski portal baustela.hr.

Mnogi su sadašnji umirovljenici nekada radili u Nami na raznim pozicijama. Tako nam je umirovljenica Ivana ispričala da je u Nami radila 13 godina, a uz to radno mjesto ju vežu samo lijepa sjećanja. Na posao je dolazila s osmijehom, a bila je zadovoljna i uvjetima i plaćom. Više o Nami, ali i doživljaj umirovljenice možete pročitati ovdje. Iako se Nama prodaje, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode zgradu Name na Ilici odlučio je zaštititi na period od naredne četiri godine pa će ova zgrada i dalje živjeti među građanima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap