Umro Louis Conter: Posljednji preživjeli s bojnog broda Arizona, potopljenog u napadu na Pearl Harbour

Luka Kalac
6. travnja 2024.
Crna kronika
A- A+

U 103. godini života preminuo je Louis Conter. Umro je u svom domu od zatajenja srca. Riječ je o posljednjem preživjelom članu posade američkog bojnog broda USS Arizona koji je potopljen u napadu na Pearl Harbor na Havajima. Pokojni Conter je bio na straži kada su japanske vojne snage krenule s bombardiranjem američke pacifičke flote 7. prosinca 1941. kod otoka Oahu. Nakon Conterove smrti, samo je još 19 živućih muškaraca koji su se borili i preživjeli bombardiranje Pearl Harbora.

Louis Conter | Foto: YouTube Screenshot / American Veterans Center

Umro je posljednji preživjeli član posade američkog bojnog broda USS Arizona koji je potopljen u napadu na Pearl Harbor na Havajima. Njegovo ime je Louis Conter i preminuo je u 103. godini života. Upravo je on bio na straži kada je američka pacifička flota bombardirana 7. prosinca 1941. kod otoka Oahu.

Sve do tog napada, SAD je bio neutralan po pitanju Drugog svjetskog rata, no ovaj iznenadni napad potaknuo je tadašnju vojnu velesilu da se pridruži savezničkim snagama i sudjeluje u jednom od najvećih oružanih sukoba svih vremena. Tijekom te bitke, Conter je bio u ulozi pilota koji je vojnim zrakoplovom uzlijetao s američkog nosača aviona i sudjelovao je u misijama bombardiranja na Tihom Oceanu.

Nakon smrti Contera, samo je 19 osoba koje su preživjeli taj napad

Louis Conter je preminuo u svom domu u Kaliforniji u ponedjeljak, 1. travnja 2024. godine, a prema riječima njegove kćeri, umro je od zatajenja srca. Nakon ove tužne vijesti, prema pisanju novinske agencije AP, trenutno je samo 19 živućih vojnika koji su preživjeli napade na Pearl Harbor, piše bbc.com.

Conter, tadašnji 20-godišnji intendant, kasnije je rekao kako sebe smatra sretnikom jer je preživio napad na bojni brod USS Arizona. U svega nekoliko minuta nakon napada na navedeni bojni brod većina posade je smrtno stradala. Tijekom napada na Pearl Harbor i na drugim mjestima na otoku Oahuu, poginulo je više od 2.000 Amerikanaca. Inače, više od njih 1.000 bilo je na USS Arizoni.

Umro Leon Gautier, najstariji francuski komandos koji je jurišao na Normandiju tijekom Dana D

Prisjetio se trenutka napada na Pearl Harbor

Mnoga tijela nisu izvučena ni do današnjeg dana. Pravi ‘heroji’ tog dana su, kako je rekao Conter 2022. godine bili pripadnici posade koji su ondje ostavili svoj život. U nastavku je dodao kako im preživjeli vojnici trebaju odati počast prije svih ostalih.

U jednom intervjuu u svojim kasnijim godinama, Conter se prisjetio trenutka kada je bomba zapalila skladište baruta ispod palube, što je uzrokovalo eksploziju koja je podigla bojni brod USS Arizonu od 9 do 12 metara iz mora.

Prisjećajući se kaosa koji je nastao u trenucima nakon toga, rekao je kako su vojnici koji su ondje bili s njim bježali iz vatre i pokušavali skočiti sa svih strana broda, dok je nafta gorjela na površini mora. U svojim je memoarima pisao i o tome kako su on i drugi preživjeli pomogli ozlijeđenima te ih spašavali prije napuštanja broda.

Conter kao vojni savjetnik tri predsjednika SAD-a

U svom kasnijem dijelu karijere, Conter je bio pilot u noćnoj eskadrili Crnih mačaka na Pacifičkom oceanu. Tada se prisjetio i trenutka kada su ga neprijateljske zračne snage oborile prilikom napada u misiji 1943. godine. U tom trenu, nakon pada, tvrdi kako se zajedno sa svojom posadom smjestio u čamac za spašavanje. Grupa je navodno plutala kroz more prepuno morskih pasa do otoka koji su okupirali neprijatelji u blizini Nove Gvineje. Ondje su se, kako je tvrdio, uspješno sakrili prije nego što su spašeni, prenosi bbc.com.

Conter je također letio u misijama za trajanja Korejskog rata od 1950. do 1953. godine. Kasnije je služio kao vojni savjetnik predsjednika Eisenhowera, Kennedyja i Johnsona. Conterova kći ga je u intervjuu za Reuters opisala kao ‘preživjelog’ koji se zakleo na mantru ‘nikad ne odustaj’.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap