Umro Henry Kissinger: Za neke je bio vrhunski državnik, a za druge ratni zločinac

Luka Kalac
1. prosinca 2023.
Crna kronika
A- A+

Američki diplomat Henry Kissinger je ove godine u svibnju napunio 100 godina, a nakon šest mjeseci i dva dana je preminuo u svom domu u Connecticutu. Republikancima je oduvijek bio fenomenalan diplomat, dok među demokratima slovi kao ratni zločinac. Ostat će zapamćen kao osvajač Nobelove nagrade za mir koja se i danas smatra jednom od najspornijih dodjela tog priznanja u povijesti.

Henry Kissinger

Henry Kissinger / Foto: Screenshot / Youtube – Guardian News

U 101. godini života umro je Henry Kissinger, bivši državni tajnik nekadašnjeg predsjednika SAD-a Richarda Nixona, a ujedno i jedna od najkontroverznijih osoba američke vanjske politike 20. stoljeća. Njegova konzultantska tvrtka Kissinger Associates objavila je priopćenje o njegovoj smrti, pritom ne navodeći uzrok. Kissinger je umro u svom domu u Connecticutu te su iz njegove tvrtke obznanili kako će biti pokopan u privatnoj obiteljskoj službi i da će mu podignuti spomenik u New Yorku.

Preminuli diplomat savjetovao je desetak predsjednika tijekom svoje duge karijere, a osvojio je i Nobelovu nagradu za pregovore o okončanju rata u Vijetnamu. Ostat će zapamćen i po naporima da pod svaku cijenu zaštiti američke korporativne interese, čak i pod cijenu gaženja ljudskih prava. Njegovi politički oponenti diljem svijeta ga smatraju ratnim zločincem.

Suradnja s CIA-om

Podržao je indonezijskog vojnog diktatora u invaziji na Istočni Timor, podupro je i invaziju Angole od strane režima apartheida u Južnoj Africi i surađivao s CIA-om na svrgavanju demokratski izabranog predsjednika Čilea. Također je odobrio prisluškivanje novinara pa čak i vlastitog osoblja.

Blisko je surađivao s predsjednikom Nixonom te je sudjelovao u donošenju važnih odluka u vezi s ratom u Vijetnamu, kao što su tajno bombardiranje Kambodže 1969. i 1970. godine. Bio je uz Nixona kada je otkrivena afera Watergate i služio je još jednom američkom predsjedniku Geraldu Fordu. Ovo su samo neki od Kissingerovih političkih pothvata kojima je oblikovao vanjsku politiku SAD-a, piše theguardian.com.

Iza njega je čitavo stoljeće: Henry Kissinger slavi 100. rođendan; i dalje je aktivan i kontroverzan

Desničari ga hvale, ljevičari ga preziru

Upravo zbog toga, među republikancima je slovio kao briljantan državnik i majstor diplomacije. S druge strane, demokrati nikada nisu mogli prijeći preko njegove suradnje s CIA-om koja je potaknula svrgavanje bivšeg čileanskog predsjednika Salvatorea Allendea. Isto tako, nisu mogli zaboraviti da su on i Nixon zažmirili na pokolj stotina tisuća ljudi u Pakistanu, a slično su napravili i kada su se takvi zločini protiv čovječanstva odvijali na Bliskom istoku, Cipru, Istočnom Timoru i drugim dijelovima svijeta.

Kissinger je podržavao ratnu politiku, a to je dokazao i početkom 2000-tih kada je dao podršku administraciji Georgea W. Busha u invaziji Iraka. Zbog toga je jedan od pobornika tog rata, novinar Christopher Hitchens, napisao je da se Kissingeru treba suditi za ratne zločine.

Najspornija dodjela Nobelove nagrade za mir u povijesti

Velikan republikanske stranke, Kissinger je ostao utjecajan do kraja života, ponajviše zahvaljujući tome što je 1982. osnovao svoju tvrtku za geopolitičko savjetovanje sa sjedištem u New Yorku, a poznat je i kao autor nekoliko knjiga o međunarodnim pitanjima.

Zajedno s Le Duc Thoom osvojio je zajedničku Nobelovu nagradu za mir zbog potpisivanja Pariškog mirovnog sporazuma kojim je okončan Vijetnamski rat. Za razliku od Kissingera, sjevernovijetnamski diplomat Le Duc Tho je odbio prihvatiti tu čast.

Inače, Kissingerova Nobelova nagrada za mir 1973. bila je jedna od najspornijih nagrada u povijesti, jer je otkriveno da je Kissinger podržavao Nixonovo bombardiranje Kambodže 1969. godine. Čak su dva člana odbora za dodjelu Nobelove nagrade odstupila zbog te odluke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap