Umirovljenik prodavao zaražene kobasice na tržnici, dobio deset mjeseci zatvora

Jasmina Grgurić Zanze
26. siječnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Osmero osoba zarazilo se trihinelom iz kobasica koje je na svom imanju nedaleko od Osijeka proizveo 77-godišnji umirovljenik. Suhomesnate proizvode prodavao je na osječkoj tržnici, a prethodno nije obavio kontrolu svinjskog mesa u Veterinarskoj stanici. Ovaj slučaj iz 2021. godine završio je na sudu koji je ovih dana umirovljenika kaznio na uvjetnih deset mjeseci zatvora, jer je počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Foto: Unsplash

Trihinelom zaražene kobasice, kulenove seke i druge suhomesnate proizvode 77-godišnji umirovljenik iz malog mjesta u Slavoniji prodavao je na osječkoj tržnici. Međutim, nije obavio obavezan pregled mesa na trihinelu u Veterinarskoj ambulanti. Meso je bilo zaraženo pa su se zarazili svi koji su konzumirali kobasice, ukupno osmero osoba. Sve se dogodilo još 2021. godine kada se o trovanju oglasio Državni inspektorat, a sada je konačnu riječ dao i osječki sud.

Umirovljenik nije priznao krivnju za zarazu

Prodajom hrane štetne za ljudsko zdravlje 77-godišnjak je počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, te je osuđen na deset mjeseci zatvora, u koji ipak neće ići ako u roku provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Za troškove kaznenog postupka mora platiti 25,48 eura na ime troškova svjedoka i paušalnu svotu u iznosu od 92,91 eura, u roku 15 dana od dana pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe, piše glas-slavonije.hr.

Umirovljenik ukrao kobasice u trgovini, mora platiti veliku kaznu

Umirovljenik je u svojoj obrani naveo da je 2021. godine držao svinje koje je klao, a potom proizvodio suhomesnate proizvode koje je prodavao. Kobasice i kulenove seke prodavao je u Vukovaru, a jednom prilikom ih je otišao prodati u Osijek. Nakon klanja je nazvao Veterinarsku stanicu radi provjere mesa, jer se kod njih u mjestu meso primalo samo do 9 sati, a oni su mu rekli da meso odnese k jednom čovjeku u obližnje selo. To je i učinio, a ta mu je osoba rekla da imaju veliku gužvu i, ako mu ništa ne jave, da je meso u redu.

Kako ga ta osoba nije nazvala, nazvao je on nju i pitao je li s mesom sve u redu, jer ga nosi prodavati na tržnici, a ta osoba mu je rekla da meso nije u redu. Tada je meso odnio k drugom veterinaru, koji ga je pregledao i rekao da je s mesom sve u redu. Tim poslom bavi se dvije do tri godine, a na njegovu gospodarstvu u tom razdoblju nije pronađena trihinela. Od ožujka prošle godine više se ne bavi klanjem i preradom suhomesnatih proizvoda, piše u presudi.

Kupila pet kila zaraženih kobasica i počastila društvo

Svjedokinja je na suđenju rekla kako je na osječkoj tržnici kupila pet kilograma kobasice, a te večeri kod njezina brata, u kući gdje živi s majkom, bilo je njegovo društvo. Kobasicu su jeli ona, njezin brat, majka, suprug i četiri bratova prijatelja i svi su dobili trihinelozu. Svjedokinja je prve simptome osjetila u nogama i rukama, a suprug je sedam dana od konzumiranja dobio proljev, temperaturu, oticanje očiju te je završio na Zaraznom odjelu KBC-a Osijek. Njezina majka svjedočila je da je zet prvi dobio simptome, grčeve u mišićima i bolove u trbuhu. Liječnici su mu rekli da je zaražen trihinelom, a nakon toga su svi koji su jeli kobasicu otišli k liječniku i svima im je rečeno da su zaraženi trihinelom.

Da je počinio kazneno djelo za koje se tereti, sud je utvrdio na temelju iskaza i materijalnih dokaza iz kojih nedvojbeno proizlazi da su prilikom kontrole pregleda mesa zaklanih svinja na gospodarstvu optuženog pronađene ličinke trihinele, i to u uzorku kulenove seke, sušenih rebara te kobasica.

Da na bakterije nisu imune ni salame koje kupujemo u trgovačkim centrima, svjedoči i lanjski slučaj zaraženih kobasica u Kauflandu, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap