Umirovljenik Đuro (77) osuđen zato što je ženi na tržnici prodao pola kilograma duhana

Jasmina Grgurić Zanze
16. ožujka 2024.
Crna kronika
A- A+

Prodaja duhana skupo je koštala 77-godišnjeg umirovljenika Đuru. Pola kilograma duhana prodao je ženi na tržnici u Križevcima, a zatekli su ga carinici. Sve je završilo na sudu pa je Đuro osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od pet mjeseci, a mora platiti i 40 eura sudskih troškova. Inače, Đuro je udovac s troje djece, a mirovina mu iznosi 418 eura. Ništa od toga nije zanimalo sud koji je duhan oduzeo i ženi koja ga je kupila.

Svaki treći Europljanin puši Foto: Pixabay

Pravi ‘kriminalac’ za državu je 77-godišnji umirovljenik, udovac s troje djece i mirovinom od 418 eura. Naime, ovih je dana nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od pet mjeseci i to zato što je nekoj ženi na tržnici prodao ni manje ni više nego pola kilograma duhana.

Uz pet mjeseci uvjetnog zatvora i 40 eura troškova

Kakva smo mi to država? Anto (70) mora u zatvor jer je prodao 300 grama duhana

Prema presudi donesenoj ovih dana, Đuro je lani u studenome oko 8:30 sati na Gradskoj tržnici u Križevcima ženi prodao 500 grama sitno rezanog duhana koji je bio pakiran u plastičnoj vrećici, piše Danica.hr.

Sudac kaže kako je to učinio protivno odredbi Zakona o trošarinama, znajući da duhan nije bio označen duhanskim markicama Ministarstva financija RH. Dobio je pet mjeseci uvjetnog zatvora i mora platiti 40 eura troškova kaznenog postupka.

Sud oduzeo duhan gospođi koja ga je kupila

Spornu prodaju duhana na križevačkoj tržnici zatekli su carinici koji su bili u ciljanoj kontroli. Od gospođe Renate kao kupca privremeno su oduzeli pola kilograma duhana, a sud joj je duhan trajno oduzeo i stavio na raspolaganje Policijskoj postaji Križevci.

O slučaju umirovljenika koji je oslobođen krivnje zbog neovlaštene prodaje duhana, ali mu se nakon šest godina iznova sudi, pisali smo nedavno ovdje.  Jedna je to samo u nizu sudskih priča vezanih za umirovljenike i prodaju duhana.

Copy link
Powered by Social Snap