Umirovljenik (71) ima jako čudan hobi: Uhvaćen s gotovo 3.000 ukradenih ptičjih jaja

Jasmina Grgurić Zanze
26. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Ptičja jaja zaštićenih, ali i ugroženih vrsta sumanuto je iz prirode krao 71-godišnji britanski umirovljenik. Policija je u njegovom stanu pronašla gotovo 3.000 primjeraka, a ovo mu nije prvi put da je uhvaćen i procesuiran za ovaj zločin. Daniel Lingham priznao je da je ovisan o skupljanju jaja koja bi samo držao u sobi i promatrao ih, očito nesvjestan da je time ubio na tisuće ptica.

Jaja koja je ukrao 71-godišnji umirovljenik | Norfolk Police

Ptičja jaja koja je ukrao 71-godišnji umirovljenik | Norfolk Police

Policajci su navikli na lopove koji kradu novac, nakit, aute i novčanike, pa čak i na umirovljenike koji pljačkaju banke, ali sada su se susreli s krađom ptičjih jaja. Naime, policija iz britanskog Norfolka objavila je da su ulovili Daniela Linghama (71) koji je krao i gomilao ptičja jaja u svom domu u Norfolku. Umirovljenik je odmah priznao krivicu, ali i da nije, teško bi bilo objasniti kako se kod njega našlo gotovo 3.000 jaja u vrlo bizarnoj kolekciji.

U krađi jaja snimile ga kamere za divlje životinje

Fotografije Geezer Bandita, odnosno starog bandita izvučene iz sigurnosnog video nadzora iz američke banke u Kaliforniji 7. lipnja 2010. godine.
'Stari bandit' opljačkao 16 banaka u dvije godine: Čak i da ga pronađu, pravosuđe umirovljeniku ne može ništa

Njegov čudni ‘hobi’ snimljen je nadzornim kamerama u trenucima otuđivanja jaja, među kojima većina pripada zaštićenim vrstama ptica. Neka jaja spadaju i u ugrožene ptičje vrste. Štetu koju je time napravio, teško je uopće izmjeriti, no ona je nedvojbeno ogromna.

– Lingham, koji već ima dvije presude za slična kaznena djela, snimljen je kamerom zamke za divlje životinje 9. lipnja prošle godine kako krade dva jaja iz gnijezda Nightjar u Holt Lowesu. Istražiteljima je pokazana snimka i uspjeli su identificirati Linghama po njegovom prepoznatljivom štapu. Pretraga njegove kuće otkrila je opseg njegove potrebe za sakupljanjem jaja, objavila je na svojim mrežnim stranicama Norfolk policija.

Na tisuće jaja pronađeno kod njega 2005. i 2018. godine

Umirovljenik se branio da je gotovo sva jaja već imao u vrijeme kada je 2018. osuđen zbog krađe, premda policija tvrdi da to nije istina. Rekao je i kako nije uzimao jaja iz divljine, a priznao je da ima ovisnost o skupljanju jaja te da se muči sa psihičkim problemima vezanim uz to. Najbizarnije je što jaja ne koristi, nego ih samo skuplja, očito nesvjestan činjenice da je tako ubio na tisuće ptica.

Bizarni slučaj seže unatrag sve do 2005. godine kada je bio zatvoren na deset tjedana nakon što je policija u njegovom domu pronašla kolekciju od gotovo četiri tisuće jaja. Zatim je 2018. otkriveno da posjeduje više od pet tisuća jaja zbog čega je zatvoren na 18 tjedana. Na deset godina mu je zabranjen ulazak u Holt Lowes između 1. veljače i 1. listopada, kao i na mnoga druga mjesta diljem Norfolka te na nacionalnoj razini. No, on te zabrane nije poštivao.

– Na svu sreću, malo je ljudi koji se bave ovom vrstom zločina protiv prirode. No, i njih nekoliko, uključujući Linghama, nanose ogromnu štetu tisućama ptica, među kojima su i neke od naših najugroženijih vrsta, rekao je policajac Chris Shelley.

Copy link
Powered by Social Snap