‘Stari bandit’ opljačkao 16 banaka u dvije godine: Čak i da ga pronađu, pravosuđe umirovljeniku ne može ništa

Luka Kalac
17. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Najbolje lopove svijeta nikada nećemo znati jer vješto izmiču ruci pravde, a ‘Geezer Bandit’ je jedan od njih. Njegovo ime u prijevodu znači stari bandit, a taj mu je nadimak dao, ni manje ni više nego FBI. On je kriv za niz pljački banaka u južnoj Kaliforniji, a posljednju pljačku je uspješno izveo u petak, 2. prosinca 2011. godine. Još zanimljivije je što nitko sa sigurnošću ne može potvrditi je li riječ o umirovljeniku ili vrhunski izrađenoj maski.

U razdoblju od 2009. do 2011. godine muškarac je opljačkao 16 banaka diljem SAD-a. Od tada je prošlo gotovo desetljeće i pol, ali dalje se ne zna o kome je riječ. Unatoč tome što je plijenio pažnju posebice američkih i njemačkih medija, napokon može odahnuti jer je glasnogovornica FBI-a Kira Boyd potvrdila kako stari bandit više ne mora strahovati od ruke pravde jer su slučajevi otišli u zastaru.

S obzirom na trenutnu situaciju, stari bandit bi čak mogao i javno istupiti jer su, prema riječima glasnogovornice FBI-a, njegove kriminalne radnje zastarjele.

Propust preko kojeg FBI ne može prijeći

Izgleda kako FBI nije mogao prijeći preko tog slučaja jer na službenim stranicama FBI-a i dalje stoje informacije o ovom pljačkašu, poznatom po nadimku stari bandit. Zanimljivo je i to da se povukao jer je netom nakon posljednje pljačke skoro uhićen.

O koliko vještom pljačkašu je riječ, potvrđuje i informacija prema kojoj uredi FBI-a u San Diegu i Los Angelesu, policijska uprava u San Diegu, šerifova uprava u San Diegu, policijska uprava u San Luis Obispu i nekoliko  lokalnih agencija za provođenje zakona se obraćaju javnosti kako bi im udijelila bilo kakve informacije o njemu.

Prva pljačka ovog umirovljenika bila je 28. kolovoza 2009. godine u Santeeju u Kaliforniji. Seriju svojih pljački okončao je u petak, 2. prosinca 2011. godine u kalifornijskom San Luis Obispou. Očito je stari bandit bio toliko siguran u svoj plan da je 11 od 16 pljački izveo u okrugu San Diega, piše na stranici FBI-a, prenosi fenix-magazin.de.

Policajac s lisicama oko remena fotografiran s leđa
Nije 100, već 500 milijuna kn: Toliko je na računu imao umirovljenik umiješan u aferu s INA-om

Stari bandit u posljednjem pljačkaškom pohodu

U svojoj posljednjoj pljački ušao je u banku noseći ispod desne ruke rokovnik. Stari bandit je u ruci držao dokumente jer je išao obaviti legitimnu bankovnu transakciju. Kada je došao na šalter, odložio je rokovnik na njega. Od blagajnice je zatražio novac, a zatim je iz rokovnika izvadio revolver i plastičnu vrećicu bijele boje. Netom nakon toga je uperio revolver prema licu bankarske djelatnice na šalteru nakon čega joj je rekao da će je ustrijeliti ako ne ispuni njegove naredbe. Djelatnica banke je upravo to i učinila te mu predala novac u vrećici koju joj je dao.

Kada je napustio banku, ispred poslovnice je eksplodirala sigurnosna kutija s bojama. U trenutku eksplozije, ispao mu je rokovnik, a širio se crveni dim iz kutije. Upravo je taj dim onemogućio kamerama pogled na njega, no na trenutke se može vidjeti kako je stari bandit pao na koljena kada je sigurnosna kutija s bojama eksplodirala, pokupio je novac i dao se u bijeg.

Tada je počeo trčati preko parkirališta banke, a prema riječima svjedoka odvezao se u bijelom BMW-u.  Stari bandit je navodno bijelac treće životne dobi. Zbog nedostatka relevantnih informacija, FBI smatra da postoji mogućnost da je u pljačkama nosio masku i rukavice kako bi otežao proces identifikacije. Kada je pobjegao s novcem koji je pokupio s poda u posljednjoj pljački, više nije riskirao. Procjenjuje se da je ukrao oko 150.000 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap