Priča koja uvijek upali: Umirovljenik mislio da su brokeri za dionice i kriptovalute, a oni mu očistili račun

Luka Kalac
3. srpnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Još jedan umirovljenik nasjeo je na najveći klasik prevaranata. Prevarant je tako kontaktirao 78-godišnjeg umirovljenika na društvenoj mreži gdje mu se lažno predstavio kao broker za dionice i kriptovalute. Ubrzo mu je obećao nevjerojatno veliku i još lakšu zaradu, a izgleda kako je umirovljenik jedino to dobro shvatio iz razgovora, ne sumnjajući nimalo u cijelu priču prevaranta. Umirovljenik je prevarantu ustupio ne samo nekoliko desetaka tisuća eura, već i osobne podatke pa je ostao bez ijednog centa.

Upaljena policijska rotirka.

Policija | Foto: Pixabay / Fleimax

Izgubiti cijelu životnu ušteđevinu je ozbiljna situacija u bilo kojim godinama, pogotovo u trećoj životnoj dobi. Nažalost, taj scenarij je doživio umirovljenik iz Velike Gorice, nakon što su ga kontaktirali prevaranti i obećali laku zaradu.

Umirovljenika kontaktirali ‘brokeri za dionice i kriptovalute’

Prevaranti su nazvali 78-godišnjeg umirovljenika i predstavili su mu se kao, kako kažu iz policije, brokeri za dionice i kriptovalute. Uvjerili su umirovljenika kako će ulaganjem nekoliko desetaka tisuća eura umnožiti svoju ušteđevinu. Obećali su mu da će njegov novac dalje ulagati čime bi mu donijeli nevjerojatnu zaradu.

Budući da je umirovljenik povjerovao u priču prevaranata, ne samo da im je uplatio novac u više navrata, već im je dao i osobne podatke. Ubrzo je shvatio kako mu je bankovni račun, na kojem je bilo nekoliko desetaka tisuća eura, u potpunosti prazan. Kriminalističko istraživanje je u tijeku, kažu iz Policijske uprave zagrebačke.

graf kriptovaluta na prijenosnom računalu
Umirovljenik htio trgovati kriptovalutama, a umjesto toga nasjeo na klasičnu prevaru

Upozorenje policije

Kada je riječ o upozorenjima policije o potencijalnim prevarama, one su gotovo neprestane jer pojedinci iz cijelog razgovora s prevarantima očito čuju samo mogućnost ostvarivanja ogromne i brze zarade. Poseban oprez treba obratiti na nepoznate osobe koje nude kredite i investicijske prilike.

Skoro pa svi prevaranti obećavaju sve što njihova žrtva želi čuti, kako navode iz PU zagrebačke. Sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, a kod kreditiranja vrlo povoljne uvjete za realizaciju i otplatu kredita. Imajte na umu da prevaranti na meti imaju one koji su već bili žrtve prevara. U slučaju da ste jednom povjerovali prevarantima i prepustili im osobne podatke i novac, velika je šansa da će vas ponovno kontaktirati ili će prodati te podatke svojim kolegama.

Podsjećamo kako smo pisali o 79-godišnjem umirovljeniku koji je proživio gotovo pa identičan scenarij. Prevarant je kontaktirao umirovljenika na društvenoj mreži gdje mu je, zbog želje za zaradom, gospodin ustupio svoje podatke nakon čega je u kratkom periodu ostao bez novca. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap