Prevaranti drugi puta na zub uzeli istu umirovljenicu: Rekli joj da će dobiti povrat novca od prve prevare

Ana Kanazir
12. siječnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Umirovljenicu od 74 godine iz Bjelovara je telefonski kontaktirao muškarac koji joj je rekao da radi na povratu novca građanima koji su ranijim prevarama ulaganjem u kriptovalute ostali bez određenih sredstava. Upravo ona spada u tu skupinu, ali nije ni sanjala da joj se sprema još jedna prevara. Naime, od nje je muškarac s druge strane linije zatražio da otvori aplikaciju svojeg internet bankarstva i da mu pročita šifru za autorizaciju transakcije, što je ona i napravila i ponovno ostala prevarena. Ovoga puta je ostala bez 1.334 eura.

prepisivanje broja s kartice na tipkovnicu od prijenosnog računala

Bankovna kartica | Ilustracija: Rawpixel

Umirovljenica iz Bjelovara nije mogla ni zamisliti da će dva puta biti prevarena na dva različita načina. Dok je prvi puta ‘pala’ na prevaru ulaganjem u kriptovalute, sada joj je uzet novac s računa jer je muškarcu na telefonu dala šifru za pristup njezinom internet bankarstvu.

U prvom planu su prsti koji tipkaju po tipkovnici
Još jedna tipična prevara: Umirovljenica na internetu upisala svoje bankovne podatke i ostala bez 6.000 eura

Prevarant je nazvao umirovljenicu i rekao joj da će dobiti povrat novca koji joj je oduzet ranijom prevarom ulaganjem u kriptovalute. Tada je prije nekoliko godina izgubila više desetaka tisuća eura, a sada se ponadala da će taj novac dobiti natrag. Ipak, radilo se samo o još jednoj prevari u kojoj ju je muškarac tražio da otvori aplikaciju internet bankarstva i pročita mu šifru za autorizaciju transakcije što je ona i napravila. Naknadno je shvatila da je umjesto uplate na račun izvršena isplata novčanih sredstava u iznosu 1.334 eura. Umirovljenica je slučaj prijavila policiji.

– Upozoravamo građane koji su već oštećeni ranijim prijevarama prilikom investicijskih ulaganja da budu dodatno oprezni pri ponudama vraćanja izgubljenih sredstava jer malo je vjerojatno da će prevaranti poželjeti vratiti novac već se vjerojatno radi o novom obliku prijevare, poručuju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap