Preminuo hrvač Josip Čorak: Osvojio medalju na Olimpijskim igrama, a uvršten je i u Guinnessovu knjigu rekorda

Luka Kalac
30. studenoga 2023.
Crna kronika
A- A+

Hrvačka legenda iz Gospića, Josip Čorak je preminuo u 81. godini života. Jedno od njegovih najvećih postignuća je osvajanje srebrne medalje na Olimpijski igrama 1972. godine, a po završetku karijere je čak 11 puta bio svjetski veteranski prvak. Zbog takvog niza osvojenih naslova, ovaj hrvač rodom iz Gospića je uvršten i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Hrvač Josip Čorak

Josip Čorak | Foto: Screenshot / Youtube

Legendarni hrvač Josip Čorak preminuo je u 81. godini života. Njegovo nevjerojatno hrvanje grčko-rimskim stilom donijelo mu je niz vrhunskih odličja, a sportski vrhunac mu je osvajanje srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine u poluteškoj kategoriji, do 90 kilograma. Nažalost, upravo na tim Olimpijskim igrama je u terorističkom napadu ubijeno 11 izraelskih sportaša što je zasjenilo njegov uspjeh.

S navršenih 16 godina započeo je svoj hrvački put u klubu Partizan u rodnom Gospiću, a kasnije je, zbog selidbe u Zagreb, nastupao i za Lokomotivu, Sljeme i Liku, njegov vlastiti klub. Samo na području bivše države osvojio je 11 titula, a 1969. godine je postao europski prvak u talijanskom gradu Modeni, također u kategoriji do 90 kilograma.

U njegovoj vitrini s peharima i medaljama, svoje mjesto su pronašle i medalje s Mediteranskih igara, gdje je 1967. odnio srebro, a 1971. zlato. Isto tako, osnovao je i klub Lika s kojim je osvojio je i Kup europskih prvaka 1971. i 1973. godine.

Čak i nakon takvih nevjerojatnih sportskih postignuća, njegova ljubav prema hrvanju nije splasnula. Nastavio je s hrvanjem sve do šezdesetih godina svog života.

Čorak je odlučio završiti svoju karijeru tek 2005. godine nakon što je po 11. put osvojio titulu svjetskog prvaka u kategoriji veterana, i to ne samo u hrvanju grčko-rimskim stilom, već i u slobodnom stilu. Zbog tako iznimnog rezultata, upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda, a u Lici je proglašen najboljim sportašem prošlog stoljeća.

Copy link
Powered by Social Snap