Preminula je Mirjana Krizmanić, poznata hrvatska psihologinja i autorica brojnih knjiga

Ana Kanazir
18. ožujka 2024.
Crna kronika
A- A+

Mirjana Krizmanić je poznata psihologinja i autorica raznih popularnih knjiga. Osim toga, utemeljila je katedru za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a iza sebe je ostavila i niz znanstvenih radova. Preminula je u nedjelju ujutro u 89. godini života, a ovu tužnu vijest je na svojim stranicama objavilo Hrvatsko Psihološko Društvo.

Mirjana Krizmanić sjedi u studiju i daje intervju

Psihologinja Mirjana Krizmanić | Foto: Screenshot Youtube

Psihologinja, profesorica i autorica knjiga Mirjana Krizmanić preminula je u nedjelju ujutro. Njezina najpoznatija knjiga je priručnik ‘Tkanje života’, a često je komentirala politička i društvena zbivanja na televiziju i radiju.

krizmanic mirjana
Mirjana Krizmanić (85): "Koja vražja 'treća dob'? Zašto ta treća ne bi imala i četvrtu?"

Mirjanu Krizmanić mnogi znaju kao autoricu knjigu, ali ona je bila puno više od toga. Bila je asistentica, docentica i profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a tamo je utemeljila i katedru za kliničku psihologiju. Predavala i na Višoj školi za medicinske sestre i zdravstvene tehničare u Zagrebu i na seminarima Hrvatskoga psihološkoga društva. Bila je suradnica udžbenika Psihologija, priručnika Uvod u psihologiju i Psihologijskog rječnika.

Ipak, ono po čemu je mnogi pamte je njezina nagrađena knjiga, točnije priručnik ‘Tkanje života’. Uz to je napisala i ‘U ljubavi i bez nje’, ‘A što sad?’ i ‘A sad… radost i veselje!’ Komentirala je i mnoga politička i društvena zbivanja u tisku, na radiju i na televiziji, a dobitnica je i mnogih nagrada. Nagradu ‘Božidar Adžija’ dobila je 1985. godine, nagradu ‘Ramiro Bujas’ 1993. i 2005. godine te nagradu za životno djelo 2009. godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap