Iz HZZO-a poslali upozorenje: Ne nasjedajte na pozive u kojima vam se nude pokloni

Luka Kalac
21. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u posljednjih nekoliko dana dobio niz prijava njihovih osiguranika. Upravo tako su iz HZZO-a saznali da prevaranti zlorabe njihovo ime kako bi poklonili brojna medicinska pomagala, pretrage, skupocjene uređaje i preparate te usluge masaže u zamjenu za plaćanje poštarine. Na meti su naravno često i starije osobe.

Telefonska prevara | Foto: Freepik / HZZO

Prevare ne jenjavaju pa su se tim povodom oglasili i iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Obavijestili su javnost kako se posljednjih dana ponavljaju pokušaji prevare građana, među kojima se posebno cilja na osobe u mirovini. Prevaranti u ime HZZO-a telefonskim putem pokušavaju prodati razne proizvode.

Prema riječima jedne osiguranice, kontaktirala ju je nepoznata osoba koja joj se lažno predstavila kao djelatnik HZZO-a. Ubrzo nakon toga nepoznata osoba je pokušala prodati ‘pojas za kralježnicu’, a pritom je inzistirala na kućnoj adresi žrtve kako bi joj poslala ‘paket kao poklon EU, uz plaćanje određene poštarine’. Najzanimljivije je to da je prevarant zvao sa skrivenog broja.

Umirovljenica razgovara na telefon
Nova telefonska prijevara: Zove vas netko s hrvatskog broja, a na engleskom jeziku se predstavlja kao policajac

Prevaranti nude medicinska pomagala i pretrage

Iz HZZO-a su u nekoliko navrata upozorili građane da su u tijeku pokušaji prevare pojedinih trgovaca i akvizitera. Pri kontaktiranju građana koje namjeravaju prevariti, predstavljaju se kao djelatnici HZZO-a, a zatim im telefonski ili na kućnom pragu nude brojna medicinska pomagala, pretrage, skupocjene uređaje i preparate te usluge masaže.

Posljednjih godina HZZO-u su u nekoliko navrata prijavljene potencijalne prevare. Iza njih su uvijek stajali prevaranti koji su se predstavljali kao djelatnici HZZO-a. Pojedini prevaranti su tražili čak novčani polog i pin bankovnih kartica.

Iz HZZO-a upozoravaju da njihovi djelatnici ne dolaze na kućni prag

Imajte na umu da HZZO obavlja poslove koji se, kako stoji na njihovoj internetskoj stranici, odnose na ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje i to isključivo na lokacijama ispostava i područnih ureda, a ne na kućnim adresama.

Djelatnici HZZO-a ne bave se prodajom, niti preporukom bilo kakvih proizvoda. Građane, koji se nađu u spomenutoj situaciji, pozivamo da pokušaj prijevare prijave policiji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap