Ovisnost o prerađenoj hrani: Evo kakve navike imaju stariji od 65 godina
Visoko prerađenoj hrani prvo su bile izložene generacije rođene između 1960. i 1975. godine. Smatraju se prvima koji su takvu hranu konzumirali kao djeca. Znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu proučavali su oko dvije tisuće ljudi u dobi od 50 i 80 godina. Zaključili su da 21 posto žena i 10 posto muškaraca zadovoljava kriterije ovisnosti o takvoj hrani. Među osobama od 65. do 80. godine, samo 12 posto žena i četiri posto muškaraca ispunjavaju kriterije ovisnosti.

Burger i pomfrit | Foto: Pexels
Visoko prerađenoj hrani prvo su bile izložene generacije rođene između 1960. i 1975. godine. Tako se stanovnici razvijenih zemalja u toj dobi smatraju prvima koji su takvu hranu konzumirali kao djeca. Sve češće pokazuju znakove ovisnosti o visoko prerađenoj hrani, kako su istaknuli znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu nakon studije. Umjesto prerađene hrane treba jesti domaće pripremljenu hranu, među kojima je nezaobilazna domaća juha kakvu su oduvijek radile naše bake.
Od 65. do 80. četiri posto muškaraca pokazuje ovisnost
Znanstvenici s američkog sveučilišta u studiji su proučavali oko dvije tisuće ljudi u dobi od 50 i 80 godina. Zaključili su da 21 posto žena i 10 posto muškaraca iz te dobne skupine zadovoljavaju kriterije ovisnosti o visoko prerađenoj hrani. Među onima u dobi od 65 do 80 godina, samo 12 posto žena i četiri posto muškaraca ispunjavaju kriterije ovisnosti, kako piše HRT.
Čini se da ovisnost o visoko prerađenoj hrani posebno prevladava među starijim odraslim osobama u SAD-u. Posebno je to izraženo među ženama koje su bile adolescentice ili u ranoj odrasloj dobi kad se pogoršala nutritivna kvaliteta američke prehrambene ponude, piše u istraživanju objavljenom u časopisu Addiction.
Prerađeni proizvodi i kronične bolesti
Znanstvenici su ispitivali o 13 iskustava s visoko prerađenom hranom i pićima, poput žudnje za takvim proizvodima, neuspjeha pri njihovom izbacivanju iz prehrane, apstinencijskih kriza i izbjegavanja društvenih događaja zbog osjećaja da će drugi o njima misliti da previše jedu.
Znanstvenici vjeruju da je veliki faktor iza ovisnosti među starijim ženama agresivna reklamna kampanja iz osamdesetih koja je promovirala takozvane dijetne proizvode, većinom visoko prerađene. Ostala istraživanja pokazuju jasne poveznice između konzumacije takvih proizvoda i rizika od kroničnih bolesti i preuranjene smrti, pa je važno istražiti ovisnost o visoko prerađenoj hrani u toj dobnoj skupini, kako je istaknula Lucy Loch sa sveučilišta.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.
