Bakina kuhinja: Lupoglavski capanci slični su fritulama, ali ipak drukčiji
Kulturno-umjetničko društvo Lupoglav bilo je dio manifestacije ‘Kaj su jeli naši stari’ u Vrbovcu. Jedna od članica KUD-a Lupoglav otkrila nam je recept za lupoglavske capance. Slični su fritulama, ali ipak drugačiji jer nisu sitni kao fritule, kako nam je objasnila.

Gospođa iz KUD-a Lupoglav | Foto: Mirovina.hr
Manifestacija ‘Kaj su jeli naši stari’ u Vrbovcu podsjetila je na mnoga jela koja su nekad pripremale naše bake i djedovi. Kulturno-umjetničko društvo Lupoglav koje je lani proslavilo 90 godina postojanja bilo je dio manifestacije. Inače se bave folklorom, ali između ostalog idu i na ovakve manifestacije. Tijekom posjeta dobili smo više recepata tradicionalnih jela pa tako i onaj za lupoglavske capance.
Jedna gospođa koja je dio ove udruge već 32 godine predstavila nam je recept za lupoglavske capance. Na svom su štandu osim lupoglavskih capanaca ponudili gibanice, pite, domaće kolače, a spremali su i krpice s paprikašom te jetrica sa žgancima. Osim toga, pripremala se i vrbovečka pera za koju nam je gospođa Katarina Bernardić iz Udruge žena Tučenik dala recept, o čemu smo pisali ovdje.
– Za lupoglavske capance idu dva jaja, četiri decilitre jogurta, brašno, pecilni prašak, malo limunove korice, malo domaće rakije i eto. Onda se lijepo kuglice rade u ulju, prže se i malo ‘štaubšećerom’ se posipaju i to je to. Slične su fritulama, ali su drukčije jer su malo veće, nisu tak’ malo kao fritulice, objasnila nam je gospođa iz Kulturno-umjetničkog društva Lupoglav.
Manifestacija ‘Kaj su jeli naši stari’ dovela nas je i do gospođe Zdenke Bartol koja nam je otkrila recept za domaće štrukle. Uz recept nam je otkrila i jedan trik kod razvlačenja tijesta kako ne bi popucalo. Više o tome pročitajte i pogledajte ovdje.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.