Nutricionistica o domaćoj juhi: ‘Otvara dišne puteve i smiruje upalne procese’
Priprema domaće juhe u Hrvatskoj tradicionalno se prenosi s koljena na koljeno. Naši stariji posebno su naviknuti za ručak pojesti i juhu, a s obzirom da domaća juha ima više dobrobiti za organizam ta navika ne bi trebala izumrijeti. Domaća juha puna je vitamina, mineralnih tvari i aminokiselina, a pomaže u oporavku kod viroza i prehlada. Pileća domaća juha posebno je dobra za iskašljavanje, probavu i smanjivanje upale, kako je istaknula magistra nutricionizma Margita Zlatić-Crnković.

Nutricionistica o domaćoj juhi | Foto: Privatna arhiva/Canva
Domaća juha mnogima je omiljeni dio ručka, a posebno ju cijene starije osobe. Stoljećima je prisutna u našoj tradiciji jer ima višestruke dobrobiti za organizam. O domaćim juhama i posebno poznatoj pilećoj s kojom posebno starije osobe vole započeti ručak, više nam je rekla magistra nutricionizma Margita Zlatić-Crnković.
Zašto je juha zdrava i koje nutrijente sadrži?
Naše bake i djedovi nisu u krivu kada kažu da je ručak dobro započeti juhom jer je puna zdravih sastojaka. Tijekom pripreme, u juhu prelaze vrijedni nutrijenti iz mesa i povrća kao što su vitamini, mineralne tvari i aminokiseline koji djeluju hranjivo, hidratiziraju organizam te pomažu u oporavku kod viroza i prehlada, kako nam je objasnila nutricionistica.
– Topla juha dodatno otvara dišne puteve, ublažava simptome začepljenog nosa i grla, a lagana probavljivost čini je pogodnom i za one koji imaju slabiji apetit ili osjetljiv želudac. Pileća juha posebno se ističe jer sadrži lako probavljive bjelančevine i prirodne tvari poput cisteina koje mogu olakšati iskašljavanje i smiriti upalne procese. Važno je reći da i juhe od drugog mesa ili povrća imaju svoju vrijednost, svaka će doprinijeti unosu tekućine i nutritivnih tvari, ovisno o sastojcima, rekla je.
Domaća juha ne može se zamijeniti onom iz vrećice
Juhe iz vrećice znatno se razlikuju od domaće. Iako su one praktične, često sadrže dodane soli, pojačivače okusa i manju nutritivnu vrijednost. One ne mogu zamijeniti svježinu i hranjivost domaće juhe pripremljene od prirodnih sastojaka, kako nam je objasnila magistra nutricionizma.
– Domaća juha donosi sinergiju okusa i hranjivih tvari bez industrijskih dodataka, a upravo to čini veliku razliku u njezinu učinku na zdravlje. Dakle, domaća juha, bilo pileća ili povrtna nije samo ‘lijek za dušu’, već i stvarna nutritivna podrška organizmu posebno u sezoni viroza, poručila je nutricionistica Zlatić-Crnković.
Polako završava ljeto pa je dobro razmišljati o hrani koja podupire imunitet. Nutricionistica Vinšek rekla nam je više o propolisu, koji kao i juha smanjuje simptome prehlade. Propolis osim toga, djeluje antimikrobno protiv širokog spektra bakterija, virusa i gljivica, a čemu još pomaže možete vidjeti ovdje.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.