Žene postanu sretne tek kao udovice, nakon 85. godine

Vladimira Paleček
19. prosinca 2017.
Zdravlje
A- A+

Novo istraživanje The national health service (NHS) koje je obuhvatilo 8.000 odraslih Britanaca pokazalo je da žene postanu sretnije od muškaraca tek kad ostare i – postanu udovice.

Foto: flickr.com

Čini se da su muškarci u prosjeku sretniji od žena u svakoj životnoj dobi do šezdeset i pete godine života, piše telegram.hr.

Žene konačno sustignu muškarce u sedamdesetim godinama, a malo ih prestignu iza 85. godine kada kao udovice počinju uživati u mirovini. Ne može reći zašto žene pate u odnosu na muškarce većinu svoga života i zašto im je iznenada bolje u starijoj dobi jer je izviješće zasnovano samo na statistici – ističe telegram hr.

Isto je istraživanje također pokazalo kako žene imaju više ozbiljnih zdravstvenih problema od muškaraca tijekom čitavog života. Istraživanje se sastojalo od 12 pitanja koja su potaknula sudionike da procijene razinu samopouzdanja, anksioznosti i poremećaja spavanja.

Žene stavljaju sebe na posljednje mjesto

Slični su rezultati dobiveni i u Sjedinjenim Državama, pojašnjava doktorica psihologije Gail Saltz, autorica knjige Snaga različitosti. Ona pretpostavlja kako razlozi da se žene lošije osjećaju mogu biti različiti, od žena koje su njegovateljice muževa i rođaka do žena koje su u nesretnoj vezi koja ih ne ispunjava, a financijski su ovisne.

Da žene dvostruko češće imaju dijagnozu depresije i tjeskobe i češće traže medicinsku skrb, slaže se i Michael Hakimi, asistent profesora psihijatrije na Loyola Medicine, prenosi telegram.hr.

Hakimi pojašnjava kako žene vjerojatnije od muškaraca stavljaju sebe i svoje potrebe na zadnje mjesto, nakon djece, bračnih partnera, roditelja i starijih rođaka, te ne brinu o svom mentalnom zdravlju i svojim potrebama jer im je stoljećima uloga bila – kuća. To se uglavnom nije promijenilo ni danas – iako su neovisnije i postaju značajne na radnome mjestu – pa tek kada dosegnu visoke godine i te odgovornosti prestanu, konačno obrate pozornost sebi.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap