Zdravstveno stanje starijih od 70: U Austriji 58% zdravih umirovljenika dok je u Portugalu samo 9%

Josip Mihaljević
4. kolovoza 2018.
Zdravlje
A- A+

Portugalsko Sveučilište u Coimbri ovih dana je objavilo “najveće europsko istraživanje o starenju” gdje su analizirali zdravstveno stanje europskih umirovljenika i načine kako ga poboljšati. U istraživanju je sudjelovalo preko 50 istraživača sa sveučilišta iz Njemačke, Austrije, Portugala, Francuske i Švicarske.

zdravlje

Foto: Pixabay

Ovih dana objavljeni su preliminarni rezultati istraživanja DO-HEALTH, najvećeg europskog istraživanja o starosti. Istraživače je zanimao zdravstveni status Europljana starijih od 70 godina, a istraživali su u Njemačkoj, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj i Austriji.

S kliničkog stajališta, čak 58% starijih od 70 u Austriji su potpuno zdravi. Slijedi Švicarska s 41%, Njemačka s 38%, Francuska s 37%, i Portugal s poražavajućih  9%, piše portugalnews.com.

Istraživanje je započelo još 2012. godine, a voditelj istraživanja Heike Bischoff-Ferrari, profesor sa Sveučilišta u Zürichu objašnjava koje su kriterije uzimali pri pretragama:

“Zdravi seniori su oni koji nemaju kronične bolesti i u dobrom su fizičkom i mentalnom stanju.”

Tijekom trogodišnjeg istraživanja zdravlja, sudionici istraživanja su tri puta tjedno morali provesti mali plan vježbanja u svojem domu koji je uključivao uzimanje vitamina D i/ili Omega 3 masne kiseline kako bi procijenili utjecaj ovih suplemenata na fizičko i mentalno stanje starijih ljudi. Naravno, neki su morali uzeti i placebo pilule kako bi istraživači mogli bolje procijeniti stvarni učinak ovih suplemenata.

“Prikupljeni podatci su analizirani kako bi ustanovili utjecaj ove tri vrste intervencije na pet područja: rizik od frakture, funkcije mišića u nozi, kognitivnih funkcija, krvnog tlaka i stope infekcije. Htjeli smo napraviti pristupačan nacrt i dizajn strategija koje starijim ljudima mogu pružiti aktivniji i zdraviji život”, objašnjava doktor Pereira da Silva.

Što se tiče poražavajućih rezultata u Portugalu, naglašava da su rezultati zabrinjavajući, ali ne i neočekivani. Zdravlje starijih u Portugalu prerasta u ozbiljan društveni problem.

Pereira vjeruje kako je uzrok tome u čitavom nizu društvenih problema koje zdravlje starije populacije čine lošima. Niska vrijednost mirovina, pristup kvalitetnoj medicinskoj usluzi i niske stope obrazovanja su samo neke od njih.

Podrobniji rezultati istraživanja bit će dostupni u narednih nekoliko tjedana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap