Zbog ovih sedam iznenađujućih, a znanstveno dokazanih stvari živjet ćete dulje

Jasmina Grgurić
22. srpnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Korištenje zubnog konca, život uz park i čišćenje kuće mogu vam produljiti život? Zvuči pomalo neobično, ali mnoge studije dokazuju veze između kvalitete života i navika na koje obično ne obraćamo pažnju.

Foto: Pixabay

Kako starimo, tako sve više shvaćamo prave životne vrijednosti. Mirovina je idealna prilika za pobjeći od stresa užurbane svakodnevnice i “centrirati” naš život. Pojedina istraživanja tako su pokazala da mnoge osobe svoju dugovječnost duguju kontaktu s prirodom, zemljom, sadnjom, vrtom… Mnogo je stvari koje možemo učiniti kako bismo se osjećali zadovoljnije, sretnije i mirnije, a one će se u konačnici odraziti na naše zdravlje te samim time dugovječnost.

Međutim, postoje i neke pomalo neobične stvari koje tomu mogu pridonijeti, barem ako je vjerovati pojedinim istraživanjima.

  1. Živjeti u bogatijoj sredini – Na ovo se svakako ne može utjecati, ali teza je to koja prije svega podrazumijeva više novca za zdraviju hranu, lijekove i zdravstvenu skrb uopće. Naravno, ako se više troši na zdravlje, nego na cigarete. Jedna studija tako je dokazala ne samo vezu između prihoda i duljeg življenja, nego i pozitivnu vezu siromašnijih osoba i naprednijeg kraja u kojem žive. Njome je tako potvrđeno da se u razvijenijim gradovima živi i četiri godine duže. Iako ne postoji empirijski potvrđeni razlog, stručnjaci nagađaju da to može biti zbog dobrog reklamiranja zdravog načina  života, prije svega antipušačkih kampanja i vježbanja.
  2. Čistiti zube koncem – Jeste li znali da održavanje oralne higijene zubnim koncem održava vaše arterije zdravima? Naime, studije su pokazale da ista bakterija koja uzrokuje paradentozu može uzrokovati oticanje arterija što dovodi do slabog protoka krvi, a to pak može uzrokovati srčani i moždani udar. Također, druga studija pokazuje da paradentoza dovodi do većeg broja bijelih krvnih stanica u tijelu, što pak ukazuje da je naš imunitet pod stresom zbog čega se teže bori protiv infekcija.  Dr. Michael F. Roizen smatra da svakodnevno čišćenje zubnim koncem dodaje u prosjeku 6,3 godina života.
  3. Njegovati društvene odnose – Provedeno je čak 148 studija koje su pronašle vezu između zdravlja i međuljudskih odnosa. Tako je ustanovljeno da osobe za slabim društvenim kontaktima imaju čak 50 posto veće šanse za smrt u razdoblju od 7,5 godina od onih sa čvrstim vezama. Blagodati druženja uvelike su već poznata. Bilo da se družimo s prijateljicama ili kartamo s dečkima, ona nas čine aktivnima i zadovoljnima što se onda pozitivno odražava na cijeli organizam.
  4. Imati rođendan u jesen – E na ovo zaista ne možete utjecati. Ipak, dokazano je i da jesenska djeca, dakle ona rođena u listopadu i studenome, imaju veće šanse doživjeti stotu od svih drugih. Istraživači su pošli od teze da su njihove majke imale najviše sezonskih vitamina bitnih za razvoj fetusa, a kasnije za zdravlje i dugovječnost. Također, smatra se kako su jesenska djeca najmanje izložena virusnim oboljenjima po rođenju.
  5. Prakticirati vjeru – Ovo potkrepljuju istraživanja koja su okupila čak 1.500 djece koja su pručavana od 1921. godine. Ključ je u društvenoj angažiranju i pomaganju drugima kod onih čiji je motiv za to vjera. Pokazalo se da zbog ponašanja na koja nas motivira vjera živimo duže, posebno žene. I sama logika već kaže da se vjernici drže zajedno, pomažu si i potiču se na bolji život.
  6. Živjeti uz zelene površine i parkove – Studije su također dokazale da život uz prirodu i makar djelomično zelene površine smanjuje mortalitet za čak 12 posto. Pritom, ne misli se na život na selu, koji je također odličan izbor, nego već i na zelene urbane površine poput parkova. Jedno istraživanje uspjelo je tako dokazati da žene koje stanuju blizu zelenih površina imaju čak 13 posto manju šansu da umru od raka te čak 34 posto manje izglede za smrt uzrokovanu dišnim bolestima. Uzroci tomu najvjerojatnije su manje manje zagađenje te veći fizički i društveni angažman kod života uz zelene površine i parkove.
  7. Čistiti kuću – Sigurno ste već čuli kako žene žive dulje zato što ih brojni kućanski poslovi održavaju aktivnima? To je točno. Usisavanje ili brisanje prašine i podova može se mjeriti s tjelovježbom, a ona naš kardiovaskularni sustav održava zdravim i podmazanim. Ljudi koji su svakodnevno aktivni imaju i do 30 posto manju šansu da dobiju srčani i moždani udar te uopće umru. Ako čišćenje stana i kuće nije posao za vas, možete izabrati igranje s unucima, vrtlarenje ili bilo što drugo što će vas održavati aktivnima.
Zbog ovih sedam iznenađujućih, a znanstveno dokazanih stvari živjet ćete dulje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap