Vlada donijela Akcijski plan protiv raka kojim će se raditi na boljoj kvaliteti života oboljelih

Ana Kanazir
1. veljače 2024.
Zdravlje
A- A+

Vlada je donijela Akcijski plan protiv raka kojim se osigurava provedba javnih politika i aktivnosti na području borbe protiv raka. Plan je donesen za razdoblje do 2025. godine, a djeluje na tri područja, na smanjenju pojavnosti raka, uspostavi sustava optimalnog praćenja i kontroli podataka, ali i na daljnjem doprinosu smanjenja smrtnosti i poboljšanju života oboljelima.

Plakat za Akcijski plan protiv raka sa zastavicama raznih boja

Akcijski plan protiv raka | Foto: Promo

Planirane mjere i aktivnosti u sklopu Akcijskog plana protiv raka obuhvaćaju primarnu i sekundarnu prevenciju, dijagnostiku, liječenje, palijativnu skrb, edukaciju, istraživanje i Nacionalnu onkološku mrežu te Nacionalnu mrežu onkoloških podataka, najavljuju iz Ministarstva zdravstva.

Liječnik sa stetoskopom piše po medicinskom kartonu
Nova vrsta radioterapije mogla bi biti veliki iskorak u detektiranju karcinoma, evo o čemu se radi

Akcijski plan protiv raka nastavlja se na Nacionalni strateški okvir protiv raka, a cilj mu je znatno poboljšati kvalitetu života oboljelih na razne načine. Donošenje plana je zahtijevalo određeno vrijeme, a donesen je za razdoblje do 2025. godine. Ciljano će se djelovati na smanjenju pojavnosti raka, uspostavi sustava optimalnog praćenja i kontroli podataka te na daljnjem doprinosu smanjenja smrtnosti od raka. Osim toga, radit će se na produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od malignih bolesti, poručuju iz Ministarstva. Aktivnosti uključuju i interdisciplinarni rad stručnjaka različitih sektora te predstavnika tijela državne uprave uz doprinos udruga bolesnika.

– Multidisciplinarnim, znanstveno utemeljenim pristupom koji je zahtijevao i određeno vrijeme, donošenjem ovog Akcijskog plana osiguravamo provedbu javnih politika i aktivnosti na području borbe protiv raka i ostvarenje ciljeva tijekom naredne dvije godine provedbe. Kada tome pridodamo povijesnu nabavu radioterapijske opreme, pokretanje onkoloških uputnica, nacionalnih preventivnih programa, preventivnih zdravstvenih pregleda i niz drugih reformskih projekata u javnom zdravstvenom sustavu, činimo još jedan važan iskorak u unaprjeđenju prevencije, liječenja i kvalitete života onkoloških pacijenata, izjavio je ministar zdravstva, Vili Beroš.

Copy link
Powered by Social Snap